ÀREA DE PREVENCIÓ
L’objectiu de l’àrea de prevenció és promoure la conscienciació, sensibilització i participació en el tema VIH/SIDA, per a evitar noves infeccions i reinfeccions fomentant les pràctiques saludables i responsables en qualsevol àmbit de la nostra comunitat. Educar a la població general per a lluitar contra els prejudicis socials i clarificar els mites que envolten al VIH/SIDA, evitant la marginació i la discriminació de les persones seropositives.
LA PROVA ÉS LA RESPOSTA
L’única manera de saber amb total seguretat la teva situació en quant al VIH és realitzant-te la prova. Saber si t’has infectat o no pel VIH et proporciona tranquil·litat i surts de dubtes. Per un altre banda quan abans ho sàpigues, abans pot començar a cuidar-te.
Des de ALAS et proporcionem aquest servei totalment gratuït, anònim i confidencial.
EN QUÈ CONSISTEIX?
És una prova analítica, on mitjançant una punció capil·lar al dit es detecta la presència d’anticossos del VIH, i per tant determina si la persona està o no infectada. El resultat es coneix en uns 20 minuts aproximadament.
El Servei és anònim, gratuït i confidencial, i es regeix pel principi del CONSELL ASSISTIT, estarà acompanyat per un/a tècnica d’ALAS que et guiarà i assessorà en tot moment.
QUAN FER-ME LA PROVA?
– Si has mantingut relacions sexuals vaginals, anals o orals sense preservatiu.
– Si alguna vegada has practicat penetracions vaginals, anals o sexe oral sense preservatiu.
– Si has compartit agulles o utensilis i objectes tallants o punyents que hagin estat en contacte amb sang d’altres persones.
(···) Recorda que perquè el resultat de la prova sigui fiable, han d’haver passat tres mesos des de la darrera pràctica de risc.
QUÈ EM FA FALTA PER FER-ME LA PROVA?
– Simplement has de cridar al telèfon d’ALAS i demanar hora.
Tallers de Prevenció
Realitzam tallers a demanada de qualsevol persona, entitat i/o corporació, així com demandats a través del programa dinàmica educativa de l’Ajuntament de Palma. Els tallers estan adreçats i específicament dissenyats a persones de qualsevol edat, sexe i raça.
– Tallers de Promoció de la salut sexual
– Tallers de prevenció del VIH
Els objectius generals dels tallers són:
- Dotar als participants dels coneixements bàsics sobre la infecció del VIH/SIDA, proporcionant informació sobre les vies de transmissió i la seva prevenció.
- Donar a conèixer la importància del diagnòstic primerenc del VIH com a factor fonamental per a una prevenció efectiva del VIH.
- Reflexionar sobre la importància de realitzar pràctiques sexuals saludables promovent i normalitzant l’ús del preservatiu com a mesura de prevenció.
- Fomentar actituds de convivència normalitzada cap a les persones infectades pel VIH/SIDA, aportant elements de reflexió que permetin treballar a favor de la reducció de l’estigma i la discriminació social.
Campanyes
Les campanyes que anualment es realitzen tenen com a objectiu principal evitar les noves infeccions del VIH a través de la conscienciació i normalització de l’ús del preservatiu.
– Campanya amor segur
És una campanya puntual que es realitza el 14 de febrer, i consisteix en el repartiment de preservatius a tots aquells locals d’oci nocturn de palma que així ho sol·licitin.
– Campanya d’estiu
Campanya més àmplia que consisteix en la distribució de preservatius a tots aquells locals que vulguin col·laborar. En aquest cas, l’àmbit geogràfic contempla tota Mallorca.
– Dia de la Prova (20 d’octubre) i Campanyes al carrer. En dies puntuals ens desplaçam a diferents indrets de Mallorca per promoure la realització de la prova de detecció d’anticossos del VIH entre la població en general.
– Dia Mundial del Sida (1 de desembre) Celebració del dia amb diferents actes actes commemoratius.
– Taules informatives a diferents indrets de l’illa, amb l’objectiu de visibilitzar la tasca que realitzam, els serveis que oferim, així com informar a la població.
Àmbits específics
- Prostitució
Distribució de material preventiu, així com assessorament i informació.
- Immigració
Campanyes específiques de distribució de material informatiu, tallers de prevenció,….