Actituds serfòbiques!

Sabies que l’1 de desembre és el Dia Mundial de la Lluita Contra la Sida?

Des d’ALAS volem que formis part d’aquesta resposta front el VIH, i per això hem preparat aquesta entrada de blog en la qual repassem 4 actituds serofòbiques que tal vegada no saps que estàs propagant. Es denomina serofòbia  a l’estigma i discriminació, basat en una por irracional, cap a les persones que viuen amb VIH.

La serofòbia  no desapareixerà fins que comencem a parlar d’ella. Fins que no siguem conscients dels comentaris o pensaments que situen a les persones afectades pel VIH en una situació inferior o marginal, no deixarem de perpetuar-los i, tal vegada de manera inconscient, discriminant les persones per un diagnòstic que ningú tria.

Així que aquí tens, 4 actituds  serofòbiques que tal vegada estàs cometent sense adonar-te:

1.           Referir-te a algú com a seropositiu o positiu: Les paraules que usem importen, i quan diem que algú és “seropositiu” o “positiu” reduïm aquesta persona el seu diagnòstic. Com si el seu estat serològic definís la seva identitat per complet. Per què deixem que un virus tan petit defineixi tant a una persona? Tan important és l’analítica d’algú com per a definir-la? Igual que no diem que una persona és “cancerosa” i parlem de persona que pateix càncer, parlem de persones que viuen amb VIH. Deixem que altres dimensions de la seva identitat siguin el focus!

2.           Revelar el diagnòstic d’una altra persona: quan algú ens conta que viu amb VIH realment ens està fent un regal impressionant, és una manera d’obrir-se i deixar-se conèixer, és un regal de confiança. I de tota la vida, un regal que et fan no vas i li ho regales a una altra persona, veritat? Idò amb el diagnòstic d’algú passa el mateix. Per a moltes persones, revelar el diagnòstic i visibilitzar-se és un procés complex i per això és important que ho valorem. Per això, si algú et revela el seu diagnòstic, no és per a que ho expliquis a una altra persona. Això en el meu poble, i segur que en el teu també, es diu xafardeig. És molt lleig!
ALAS compta amb un servei d’orientació jurídica per a persones amb VIH que han patit aquesta o alguna altra discriminació.

3.           Jutjar a les persones que es fan la prova periòdicament o que prenen la PrEP . Com que vivim en una societat que no valora positivament la salut sexual, moltes vegades tot allò que forma part de cuidar la nostra eròtica es percep des dels ulls d’un “señoro” com una cosa bruta, viciosa i irresponsable. Comentaris com “una altra vegada fent-se la prova, si és que és més porca…” O “prendre la PrEP és de persones que només pensen a follar i no cuidar-se” neixen del judici. Responsabilitzar-se de la nostra salut sexual és tan important com rentar-se les dents cada dia i si et grinyola, tal vegada estàs arrossegant prejudicis basats en la por. Si alguna vegada et perceps una mica “señoro” en aquest aspecte, per què no et desconstrueixes una miqueta? Sabies que en ALAS oferim formacions externes de tota mena, inclòs una sobre la salut sexual com a autocura o la psicosexualitat i els biaixos més habituals? Escriu-nos si et ve de gust començar a donar martellades a aquest mur de prejudicis sexuals que ens han construït voltant.

4.           Canviar el teu tracte amb algú si et conta que viu amb VIH: Si algú et revelés que viu amb VIH i que està indetectable, compartiries la mateixa tovallola per a rentar-te les mans? Netejaries amb lleixiu la cadira que utilitzi a la teva casa? Et negaries a ficar-te al llit amb aquesta persona per si de cas? Perquè si has respost que sí a alguna de les preguntes d’abans, és serofòbia. Recorda que una persona amb una càrrega viral indetectable no transmet el virus, així que si canvies el teu comportament amb algú per aquesta simple raó, estàs exercint discriminació.

No et sentis mal si et veus reflectit o reflectida en alguna d’aquestes actituds. Què bé que ho puguis identificar i canviar!: visca el creixement personal! Acabar amb la serofòbia  està en mans de les persones que la creem i perpetuem, és a dir, les persones que no estem vivim amb VIH. Així que en honor al Dia Mundial de la Lluita Contra la Sida, revisa les teves actituds i forma part del canvi.

Sofi Vergara
Psicòloga d’ALAS