Com ja és tradició a ALAS, tant els últims moments de l’any vell com els primers de l’any nou ens empenyen a fer balanç, valorar els assoliments i aprenentatges aconseguits, reflexionar sobre aquelles coses que volem continuar mantenint, així com futurs reptes a aconseguir.
El 2023 ha estat un any de creixement ja que s’han incorporat noves persones a l’equip, s’ha professionalitzat la figura del PAR o pacient expert/a, hem treballat en nous projectes com Fem-Salut o “Autorrealízate”, s’han incorporat les proves de detecció de clamídia i gonorrea i un llarg etcètera. Tot això a més de, per descomptat, continuar oferint tots els serveis que ja tenim en marxa des d’anys
anteriors.
Afrontem el 2024 com un repte, amb molta energia i, perquè no, amb molts propòsits i desitjos que ens impulsaran a donar el millor. Aquestes són algunes coses que des de l’equip d’ALAS i els/les membres de la Junta Directiva li demanem al 2024:
PER A ALAS:
- Poder incorporar nous perfils professionals a Eivissa per a fer costat a na Sofi, la nostra persona referent i psicòloga a Eivissa i Formentera, també amb l’objectiu de poder ampliar els serveis que oferim. Vaja, que ens encantaria poder fer proves ràpides a les nostres estimades Pitiüses!
- No podem oblidar-nos tampoc de Menorca, on actualment ens estem acostant una vegada al mes, però on ja ens han dit que els agradaria tenir-nos més sovint. A més de poder incorporar més professionals o anar-hi més seguit, el desig d’algunes de les persones usuàries que atenem allà és fer un grup per a poder conèixer-se, compartir experiències i augmentar la xarxa de suport. I
els seus desitjos són ordres per a nosaltres! - Que incrementessin les donacions cap a l’entitat i poder invertir aquests diners, a més d’en la millora de les nostres atencions i serveis, en anar una miqueta més esplaiades en el dia a dia, aportant-nos tranquil·litat i estabilitat econòmica.
- Seguir cohesionats com a equip i que regni el bon rotllo, aspecte imprescindible per a continuar fent el nostre treball tan bé com sigui possible i atenent com es mereix a les nostres persones usuàries.
- Mantenir i fomentar sempre la millora de la nostra relació tant amb les administracions com amb els equips de medicina interna dels hospitals i altres entitats amb les quals treballem. Que se’ns tingui en compte com el recurs al qual derivar sempre davant un nou diagnòstic de VIH a Balears.
I, per descomptat, seguir amb la nostra labor, ajudant i acompanyant a les persones usuàries.
RESPECTE AL VIH:
- Tal com diu l’objectiu d’ONUSIDA, acabar amb l’estigma associat a la infecció.
- Que s’acabi la llista d’espera per a accedir a la PrEP, destinant-se més recursos econòmics i humans per a tal finalitat.
- Implementar educació sexe afectiva a les escoles.
- Que es duguin a terme estudis sobre medicació en dones i que les dosis s’adaptin a elles.
- Anar més enllà del virus i tenir en compte la salut mental, entre altres aspectes que tenen a veure amb la qualitat de vida, en les consultes de VIH.
- Més compromís per part de les administracions en campanyes prevenció i informació sobre el VIH i altres ITS.
Ara només queda deixar passar el temps i veure quants d’aquests propòsits són una realitat al finalitzar l’any que ens queda per davant!
Isabel Capó
Psicòloga d’ALAS