Un fàrmac per al colesterol elevat ajudarà a combatre l’hepatitis C.

Investigadors han identificat un nou receptor utilitzat pel virus de l’hepatitis C per entrar a la cèl · lula. Segons els autors de l’estudi, ja hi ha un fàrmac contra el colesterol que bloqueja aquest receptor.

Aquestes troballes van ser publicats aquesta setmana a Nature Medicine i en ells han participat investigadors de la Universitat d’Illinois de Chicago, entre els quals destaca l’espanyol Bruno Sainz, autor principal de l’estudi.

Sainz explica que la proteïna trobada és la “NPC1L1”, un receptor d’absorció del colesterol que en, aquest cas, utilitza el virus de l’hepatitis C per entrar a la cèl · lula.

I això és possible perquè, encara que és un virus, s’assembla molt al colesterol. És per això que es “enganya” a la cèl · lula, segons aquest científic.

Els virus tenen “una clau” i els receptors són precisament aquestes “panys” (les proteïnes) que busquen els virus per entrar a la cèl · lula, perquè la seva meta és entrar, replicar i sortir.

En aquest treball els investigadors han acreditat que mitjançant el bloqueig del receptor es redueix la infecció pel virus de l’hepatitis C. I Sainz ha assenyalat que això és possible gràcies a un fàrmac que ja existeix en el mercat-ezetimiba-.

Es tracta d’un medicament aprovat per a ús en humans que actualment s’aplica per al tractament de la hipercolesterolèmia (excés de colesterol en sang).

Els investigadors han demostrat en ratolins amb empelts de fetge humà que aquest fàrmac bloqueja l’entrada del virus de l’hepatitis C inhibint la infecció.

En l’actualitat l’hepatitis C afecta a 170 milions de persones al món i és la causa principal de cirrosi i trasplantament de fetge.

Es combat amb la combinació de dos fàrmacs, efectius només en un 50 per cent. Ara l’objectiu és, segons Sainz, introduir ezetimiba en aquesta nova combinació de fàrmacs i aconseguir així l’increment de l’eficàcia del tractament i reduir els efectes secundaris.

Font: EFE – 2012.01.17 – 16:00