Teatre i VIH: L’obra “Discordants” arriba a Palma

Instant de la representació de DISCORDANTS

Instant de la representació de DISCORDANTS

S’atraca l’1 de desembre, Dia Mundial de la Lluita Contra la Sida, i ja comencem a conèixer alguna de les activitats que es duran a terme a Palma, en relació a aquesta data tan important per nosaltres.

RetorCia Teatre ens presenta l’obra Discordants, que tant d’èxit ha tingut a Catalunya i que ara ens apropa al Teatre Principal de Palma. Com no podia ser d’altra manera, ALAS no ha volgut perdre l’oportunitat d’entrevistar els membres de la companyia per saber-ne un poc més:

ALAS: Qui són RetorCia Teatre?

Retorcia Teatre: És una companyia formada per tres actors, David Marín, David Teixidó i Irene Hernández, creada a Barcelona ara fa 3 anys. Units pel treball i una forta amistat, decidírem formar una companyia estable per a realitzar processos de creació pròpia, en els que els tres actors ens hi introduïm mitjançant la investigació, dramatúrgia i la improvisació per a perfilar obres amb un segell molt personal, fruit, sense dubte, d’aquesta simbiosi d’assajos i proves que solen durar mesos.

A: Aprofundim en aquest segell…

RT: A part del fet de que, fins ara, només iniciem projectes de creació pròpia, podríem dir que el nostre interès resideix en el tabú, allò que és polèmic o políticament incorrecte. Procurem humanitzar el que la societat s’estima més ocultar per la molèstia que causa, la incomoditat o pel dolor.

A més, destaquem el nostre procés creatiu, que deriva en espectacles intensos, realistes i amb una important dosi d’humor, com és el cas de la nostra darrera producció, DISCORDANTS, en la que Retorcia Teatre ens atrevim a riure, i també plorar, amb el VIH-Sida.

A: De què va DISCORDANTS?

RT: DISCORDANTS és la darrera proposta de la nostra companyia, en la que se’ns presenta la relació entre na Cati, una dona seropositiva, i en Nacho, un al·lot que no sap res sobre el VIH. Ja es coneixien, han passat els anys, i el retrobament els porta a l’enamorament, però la vida comporta canvis. L’obra ens mostra la mirada íntima d’una parella de tres: Na Cati, en Nacho i el VIH, on la por, l’estigma i el risc entraran en un conflicte d’interessos amb l’amor i les ganes de ser una parella més.

A: Per què DISCORDANTS? Per què una obra que parla sobre el VIH?

RT: Ja feia anys que creiem que era necessari xerrar del VIH, el d’avui dia, que s’ha convertit en una infecció crònica en els països desenvolupats. No es parla d’aquest nou paradigma, com és la vida amb VIH sense que sigui mortal i sense que sigui notícia. Vam decidir centrar-nos en la serodiscordància, en com afecta en temes tan primordials com són el món de la parella, la intimitat i el sexe. I així començàrem.

A: Què voleu transmetre amb DISCORDANTS?

RT: Per començar, volem contribuir a combatre l’estigma, el silenci d’aquesta infecció, que a vegades sembla que ja no existeix. Mitjançant la nostra obra, fem visible una realitat amagada, el VIH avui en la dona. D’altra banda, volem transformar la visió del públic en relació al VIH, per això apostem per l’humor, la tragicomèdia. Volíem que el públic se sorprengués per haver rigut amb una obra sobre el VIH. Quan riem, estam segurs de que el nostre cervell és més receptiu.

A: Com fou l’experiència de l’estrena a Barcelona?

RT: Va ser genial. DISCORDANTS començà ben fort, guanyant la Beca Desperta, i obrint el Cicle Atrium Lab de Barcelona. Gairebé tots els dies esgotàrem les entrades i les crítiques ens tractaren molt bé, tinguérem un gran recolzament del públic, crítics i també de les associacions que lluiten i treballen en l’àmbit del VIH-Sida. Sense elles, el seu acompanyament i formació, no hauria sigut possible fer DISCORDANTS.

Ara, estem a punt de repetir experiència a Barcelona, i molt contents de venir a Palma a representar-la!

A: Parlant de la vostra arribada a Ciutat, on i quan us podrem trobar?

RT: Serem al Teatre Principal de Palma els següents dies:

  • 22 i 23 de novembre, a les 21h
  • 29 de novembre, a les 22h
  • 30 de novembre, a les 21h

 Podeu comprar les entrades aquí

Joan Viver
Coordinador de la Prova Ràpida del VIH

https://www.youtube.com/watch?v=jG7APWEzHUM