SERSEXUAL: El futur d’una joventut sense educació

jovenes

El 12 d’agost és el Dia Internacional de la Joventut, per que els joves tenen molt que dir en la construcció d’una societat, que vertaderament es dirigeixi cap endavant, aconseguint fites, sobretot, en drets humans i socials.

Celebrem aquest dia, com tants altes, per a visibilitzar el paper actiu de la joventut, per que són part essencial del futur, tot i que a vegades no se’ls atorguin ni les facilitats ni les possibilitats per a poder ser, de fet, agents de canvi.

Posem molt de pes sobre el jovent, fent-lo depositari de responsabilitats futures quan, en el present, no el valorem.

I com és que no valorem la joventut? Doncs, en primer lloc, els hem ofert una educació deficient, en tots els sentits, amb absentisme i fracàs escolar, que a ningú preocupa ni es planteja i, després, privant-los de la possibilitat de trobar un lloc de treball, amb el que tenir una independència econòmica i sortir de la sobreprotecció paternal.

En segon lloc, cimentant aquesta mateixa educació, sobre uns valors que els allunyen de ser una joventut compromesa amb el canvi social, del qual els fem partícips però del qual, en realitat, no participen.

En aquest dia de celebració per a construir un futur, penso que tal volta, el jovent està prenent una direcció equivocada. Pot ser no vagin cap endavant, tal vegada ni tan sols s’estiguin escorant cap a la dreta o l’esquerra, simplement estan desfent els passos, caminant cap enrere, perdent drets i oportunitats i, al cap i a la fi, perfilant una societat futura que poc té a veure amb els objectius que ja havíem assolit.

Res d’això és gratuït. Tot això genera un producte: Una joventut marca Tele 5.

Sí, aquesta joventut que està caçant pokemons, donant l’esquena al que és realment important i amb uns valors modificats a base de fems televisiu i videojocs. Tal volta, ningú inventi res més atractiu per a elles i ells.

Aquesta joventut, que s’està tornant més masclista que els seus propis pares, que no valora la llibertat o la independència de les parelles, i que pensen que l’amor és un candau sense clau. Pot ser els estem inculcant aquests valors amb els missatges de les sèries, el cinema i la televisió.

Aquest jovent, que no respecta que hi hagi diversitat sexual, per que en el seu cervell no hi caben més possibilitats que les tradicionals. Tal vegada ningú els hagi educat en la diversitat.

Aquesta joventut, que durant les festes patronals se sent amb dret d’abusar i violar a al·lotes, pel simple fet de que han begut, per haver consumit altres substàncies i estan amb ganes de follar. Tal volta, ningú els hagi ensenyat sobre el respecte i la igualtat, que el no és no i que frustrar-se de tant en tant no és res dolent.

Aquest jovent, on les al·lotes es treuen els ulls entre elles per a poder arribar molt més enllà que les demés, on la sororitat no existeix, on s’ha de triomfar i derrotar. Pot ser ningú els hagi ensenyat el valor de la cooperació.

Aquesta joventut, que manté relacions sexuals sense gaudir, per que se senten obligats a fer-ho i que, a més, no fan prevenció contra els embarassos no desitjats ni infeccions de transmissió sexual, exactament per la mateixa raó. Tal vegada, algú els haurà de parlar sobre la presa de decisions responsables i sobre la capacitat de dir no.

Aquest jovent que veu en la pornografia una escola per a comportar-se en les relacions sexuals i personals, reproduint, un i un altre cop, estereotips sexistes i violents. Tal volta necessiten més respostes que les que habitualment els donem i s’han de buscar els seus propis mitjans, actualment a l’abast d’un click.

El que succeeix amb la joventut s’assembla a les expectatives que tenim quan obrim la nevera, esperant trobar tot tipus de menjars deliciosos, però abans no ens hem preocupat d’anar a fer la compra ni de cuinar.

No podem al jovent que sigui el motor del futur quan, en el present, no es treballa per una educació en valors fonamentals.

Però sí, és el dia de la joventut.

Gema Montes,
Psicòloga, sexòloga i especialista en educació sexual.
www.sersexual.com

SERSEXUAL