white and blue medication pill on pink textile

Què són la PrEP i la PEP?

El 30 de setembre de 2019 es va aprovar incloure en la cartera de serveis bàsics del Sistema Nacional de Salut Espanyol (SNSE) la prescripció de la PrEP com a eina preventiva del VIH. Però, què és la PrEP? Per a què serveix? I què la diferencia de la PEP?
Doncs de tot això us parlarem avui.

Comencem pel més bàsic: Què és?

PrEP és el nom curt (i fàcil!) que li donem a la profilaxi preexposició, una combinació d’uns fàrmacs antiretrovirals concrets que poden prendre les persones que NO viuen amb VIH per prevenir la infecció. La PrEP és una eina preventiva que ha demostrat una disminució de les noves infeccions de VIH entre la població beneficiària, sempre que se segueixi correctament la prescripció mèdica.

Si decidim començar a prendre la PrEP, és important que tinguem en compte que és un fàrmac que s’ha de prendre cada dia si volem que funcioni, i que, encara que la prenguem s’ha de repetir la prova de VIH cada 3 mesos, per si hi ha hagut canvis al respecte. Això és molt important ja que, si la persona hagués contret el VIH, estar prenent la PrEP podria comprometre l’eficàcia del futur tractament antiretroviral. I tot això sense oblidar que la PrEP no és totpoderosa: no protegeix contra altres infeccions de transmissió sexual (ITS) ni prevé l’embaràs. Per això és important que combinem la PrEP amb altres estratègies preventives que més ens encaixin i beneficiïn (per exemple: controls rutinaris d’ITS, mètodes anticonceptius, etc.), al que anomenaríem prevenció combinada.

I per què ens sembla important a ALAS que qualsevol persona que decideixi prendre la PrEP tingui un acompanyament? Principalment perquè és un tractament farmacològic que exigeix d’una adherència perquè funcioni, i el fet d’haver d’incloure en les nostres vides la presa diària de medicació, juntament amb l’experiència d’efectes adversos i que cada 3 mesos es faci una anàlisi d’ITS, pot ser per a algunes persones un procés tediós, complicat i estressant.
A més, és important plantejar-se quines raons, més enllà de voler maximitzar la nostra experiència de plaer i reduir els riscos en les nostres trobades eròtiques, ens porta a voler prendre la PrEP (per exemple: sentir-se pressionat a no fer servir preservatiu o tenir pràctiques amb penetració, sobredosi d’idees sobre les ITS que ens dificulten gaudir de les trobades, etc.).
Des d’ALAS us convidem a compartir un espai i estoneta amb nosaltres per a un primer moment reflexionar sobre la presa de la PrEP, el què volem d’ella i el perquè, i després si decideixes iniciar el procés puguis comptar amb nosaltres com a suport i seguiment.

Llavors, si aquí us estem repetint i repetint que la PrEP cal prendre-se-la cada dia, què és això de la PrEP a demanda? Doncs és una forma de prendre la PrEP recomanada només per a homes Gais, Bisexuals i altres Homes que tenen sexe amb Homes (GBHSH) que es pren seguint la següent equació: 2 + 1 + 1, és a dir: dos comprimits entre 2 i 24 hores abans de la relació sexual, una tercera dosi (1) 24h després de la primera (“doble”) dosi, i una quarta (1, i última!) 48h després també de la primera (“doble”) dosi. Aquesta forma de prendre la PrEP segueix sent eficaç i segueix sent necessari aquests controls mèdics i de proves de ITS.

Quina és la diferència llavors? Que la presa diària implica prendre-te-la cada dia (i està inclosa en el SNSE), i que la presa a demanda ja no és indispensable que sigui cada dia, però implica una miqueta més d’organització i de càlcul d’horaris (i l’Estat Espanyol no la inclou dins dels seus protocols).

Aquí que cadascú valori que és el que més li encaixa al seu moment vital i recursos personals. Que no t’importa prendre-te-la cada dia, amb el que això implica a nivell d’impacte en la rutina del dia a dia i efectes adversos, endavant idò amb la pauta diària. Que prefereixes reduir-la i tirar de matemàtiques i agenda per programar les teves trobades i invertir econòmicament (en pla que tu t’organitzes tot/a sol/a), per la pauta a demanda. Però recordeu que per a les dues: els controls mèdics rutinaris són imprescindibles estimat/a!

I el tema de per què el SNSE subvenciona una pauta i no l’altra, el dia que vulgueu ens prenem un cafè i filosofem (serà que prefereixen tenir-nos medicats sempre, és una estratègia perquè no es fien dels nostres càlculs, és simple coincidència, què deu ser?).

D’acord, llavors si això és la PrEP, la PEP què és i què fa?

La profilaxi postexposició (PEP) es pren després d’una pràctica de risc. Anem a tirar d’un altre exemple. Tots i totes coneixem que per no quedar-se embarassada hi ha dos tipus de pastilla: la píndola i la pastilla de l’endemà. La píndola te la prens cada dia i així evites (abans que s’arribi a produir) quedar-te embarassada. Doncs la PrEP seria com “la píndola anti-bebé del VIH”. Però hi ha persones que no prenen la píndola cada dia i que si un dia tenen una relació eròtica i no s’han pres mesures per evitar l’embaràs, va i en les 72h següents es prenen la pastilla de l’endemà. Doncs la PEP és el mateix: “la pastilla de l’endemà per al VIH”.

Però alerta, que prendre la PEP no és “me la prenc i xim pum, ja m’oblit”. Has de prendre la PEP durant 28 dies, ja que són medicaments antiretrovirals que funcionen detenint la propagació de VIH a tot el teu cos.

La PEP està pensada principalment per a emergències (i no com a mètode de prevenció habitual), en situacions com, per exemple, haver patit una agressió sexual, o treballar en l’àmbit sanitari i punxar-se amb una agulla que has utilitzat en altres persones, o haver tingut una trobada sexual amb algú sense preservatiu (o que es trenqui) de qui no coneixes el seu estat serològic. I com està ideada per a “situacions límit” accedir-hi tampoc és gens fàcil. Així que, repetim: la PEP no és un mètode preventiu recurrent.

Com podeu veure, sabem un munt sobre el tema! Així que aprofitar-vos (en el bon sentit de la paraula!) d’ALAS. En les consultes a persones en PrEP proporcionem aquest tipus d’informació d’una manera clara i senzilla. Així que si prens o et planteges prendre la PrEP i tens dubtes o vols ampliar la teva informació al respecte, contacta amb nosaltres i rep respostes a les teves preguntes!

Sofi Vergara
Psicòloga d’ALAS