Presenten una vacuna espanyola contra la Sida per humans

A les 11:00 del matí ha començat una de les rodes de premsa sobre ciència més seguides i concorregudes dels últims mesos: tres investigadors del CSIC han presentat els impressionants resultats en FASE I d’una vacuna contra el VIH. Les dades no podrien ser més esperançadors.

Es tracta de la primera vacuna realitzada i patentada per científics espanyols procedents del Consell Superior d’Investigacions Científiques. L’equip de l’Agència Estatal CSIC encapçalat pel doctor Mariano Esteban va començar a experimentar amb éssers humans el 2009 després de l’èxit en fases inicials de la vacuna en ratolins i micos.

En aquesta FASE I de la vacuna, trenta voluntaris, dones i homes d’entre 18 i 55 anys, han participat en l’assaig. D’ells, 24 van rebre el tractament amb MVA-B. Els altres 6 van rebre un placebo. El 90% dels voluntaris va desenvolupar una resposta immunològica al virus i el 85% d’ells la va mantenir durant, almenys, un any.

Aquesta vacuna experimental (MVA-B) ha estat creada i patentada pel CSIC partint de proteïnes de tipus B del virus que més es dóna a Europa i Amèrica del Nord. Conté quatre proteïnes del VIH (Gag, Pol, Nef i Env) que no provoquen la malaltia i que han estat capaços d’activar el sistema immunitari dels voluntaris contra el virus de la sida.

Per descomptat, existeixen altres estudis i projectes a tot el món, com la vacuna realitzada a Tailàndia que ja està en fase 3. No obstant això, la MVA-B és fins ara la que ha mostrat els resultats més eficaços de totes elles. En paraules del propi Esteve i contestant a periodistes: “Si només tingués un 50% d’eficàcia, imagina’t la quantitat de morts que s’evitarien. La idea és que sigui d’un 90%”

Tot i la prudència que els mateixos investigadors han recomanat, les dades presentades pel CSIC són veritablement encoratjadors de cara a les següents etapes que seguirà aquesta MVA-B. En aquest sentit, encara queden dues fases més d’experimentació amb la vacuna. En les següents etapes (Fase 2, 2A i 3) es continuarà testant la seguretat i efectivitat de la vacuna perquè, si tot segueix un curs favorable, pugui estar disponible en una mica menys de deu anys.

Després de la roda de premsa, tots sortien de la sala amb un somriure esperançadora. És un primer pas, no ho oblidem, però tot i així és un avanç majúscul esperat per molts.

Font: http://es.noticias.yahoo.com/blogs/cuaderno-de-ciencias/presentan-una-vacuna-espa%C3%B1ola-contra-el-sida-para-122222305.html