magnifying glass on white table

Info bàsica sobre la Monkeypox (MPX) o verola del mico.

Tal volta hagis sentit parlar en el darrers mesos sobre la verola del mico o Monkeypox. Per Internet a vegades circulen diferents informacions que poden arribar a confondre. 

Des d’ALAS, gràcies a la nostra experiència, sabem que la informació és molt important a l’hora d’afrontar nous esdeveniments. Degut a la “infoxicació” que sofrim, és més important que mai donar alguns tips de fonts fiables, basades en l’evidencia científica.

És per això que hem volgut escriure un post al nostre blog sobre la Monkeypox, i així ajudar als nostres usuaris, usuàries i a totes les persones interessades en conèixer més sobre aquest virus.

Primer de tot és important tenir en compte que la informació sobre la MPX i la seva transmissió es desenvolupa a mesura que aprenem més sobre ella. Mantén-te actualitzat/da de les novetats sobre la MPX en fonts de confiança, basades en evidència, ja que la informació canvia ràpidament.

Anem per feina!:

Quina és la situació actual de la MPX?

La MPX es va detectar per primera vegada en els éssers humans en 1970 a la República Democràtica del Congo. És una zoonosi vírica, una malaltia provocada per un virus transmès dels animals a les persones. La MPX produeix símptomes semblants als quals s’observaven en els pacients de verola en el passat, encara que menys greus.

Al maig de 2022, l’Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit (UKHSA) va informar sobre la identificació de diversos casos de MPX, sense antecedent de viatges recents a àrees endèmiques o contacte amb casos notificats prèviament. Per aquest motiu, és un brot atípic, ja que és la primera vegada que s’han identificat cadenes de transmissió de MPX sense vincles amb països endèmics.

Actualment, s’estan duent a terme estudis per a comprendre millor l’epidemiologia, les fonts d’infecció i les característiques de la transmissió.

Pots seguir l’evolució del brot en el resum del nombre de casos de MPX en el següent enllaç https://monkeypoxreport.ecdc.europa.eu/

Com es transmet la MPX?

La verola del mico es pot transmetre a través del contacte físic pròxim (pell amb pell), fins i tot durant les relacions sexuals. També pot propagar-se a través de gotetes respiratòries en contacte cara a cara prolongat i a través d’objectes contaminats (com a roba, roba de llit i joguines sexuals).

Si bé el contacte físic estret és un factor de risc ben conegut per a la transmissió, no és clar en aquest moment si la verola del mico pot transmetre’s específicament a través de les vies de transmissió sexual. Es necessiten estudis per a comprendre millor aquest risc.

Quins són els símptomes comuns de la MPX?

La MPX pot prendre la forma d’erupcions, taques, úlceres o butllofes en qualsevol part del cos, però sovint als genitals. També pot causar glàndules limfàtiques inflamades i doloroses, febre, mal de cap i dolors musculars; esgarrifances o esgotament.

La majoria dels afectats pel brot actual probablement només necessitaran unes poques setmanes de recuperació a casa, però algunes persones han estat hospitalitzades a causa dels seus símptomes o infeccions cutànies posteriors.

Què fer si sóc contacte estret d’un cas confirmat?

El període d’incubació pot oscil·lar entre 5 i 21 dies. Per als contactes estrets es recomana autocontrol de símptomes com a febre, mal de cap, dolors musculars, limfadenopaties o cansament durant 21 dies.

Els contactes estrets no realitzen quarantena, encara que han d’extremar les precaucions i reduir tot el possible les interaccions socials, utilitzant de manera constant la màscara.

Pots cercar consell posant-te en contacte amb el personal sanitari del teu centre de salut. Et recomanem demanar una cita telefònica i des d’allà t’indicaran els passos a seguir en cas de desenvolupar simptomatologia.

Pots sol·licitar cita telefònica amb el teu centre de salut en el telèfon d’Infosalut Connecta: 971220000 ⌚de 7.00 a 21.00 h en ?4 idiomes

Què fer si tinc símptomes?

Igual que hem comentat més amunt, si creus tenir símptomes et recomanem demanar una cita telefònica amb el centre de salut.

Recomanacions per a casos confirmats de MPX no hospitalitzats

1.       Segueix les recomanacions que el personal sanitari et donarà per telèfon, pren els medicaments que t’indiquin per a control de la temperatura, analgèsics per al dolor i mantingues netes les lesions en la pell perquè no s’infectin. Si la teva simptomatologia empitjora pots acudir sempre al teu hospital de referència perquè t’atengui el personal d’urgències.

2.       Es recomana que romanguis en una habitació o àrea separada d’altres persones fins que totes les lesions hagin desaparegut. No surtis de casa excepte quan necessitis atenció mèdica de seguiment. En aquest cas porta en tot moment màscara.

3.       Es recomana que la resta de convivents portin màscara quan s’acostin a prestar cures i limitar les visites a les imprescindibles, evitant en la mesura del possible el contacte.

4.       Adequada higiene de mans després del contacte amb persones infectades, rentar-se les mans amb aigua i sabó o usar un desinfectant per a mans.

5.       Els utensilis per a la llar (roba, llençols, tovalloles, coberts, gots, plats, etc.) designats únicament per a tu, sense que cap altre convivent hagi d’usar-los.

6.       També es recomana evitar el contacte amb animals silvestres o domèstics.

7.       Es recomana que les persones que es troben fora de la seva localitat de residència en el moment del diagnòstic no viatgin fins a haver finalitzat el període d’aïllament.

8.       Seguint el principi de precaució, l’OMS recomana l’ús de preservatiu en les relacions sexuals durant les primeres 12 setmanes després de finalitzar l’aïllament.

Em puc vacunar?

La Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) va aprovar el passat 12 de juliol una actualització de les recomanacions de vacunació enfront de la verola del mico en el brot actual. Llegir notícia

Lluita contra l’estigma, no deixis que faci més mal que el virus!

De la mateixa forma que ha passat amb el VIH i la Covid-19, s’han produït situacions d’estigma i discriminació cap a les persones diagnosticades de MPX. Podem parlar de diferents situacions:

  • Por a ser estigmatitzat/da: això pot detenir-nos a acudir als serveis sanitaris, contactar amb les nostres parelles sexuals i danyar la nostra salut mental. 
  • Vinculació de la verola del mico al col·lectiu LGTBIQA+: les persones que inicialment presenten MPX s’han identificat principalment, però no exclusivament, entre gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes (GBHSH). Les persones expertes apunten a que aquest fet és una casualitat. Qualsevol persona en contacte pròxim amb una persona que tingui la infecció, pot contreure la verola del mico, independentment de la seva orientació sexual.

Fins aquí cinc cèntims informatius sobre aquesta patologia. En qualsevol cas, si necessites més informació, no dubtis en contactar amb ALAS. 

Marta Bibiloni

Infermera d’ALAS