water drop in close up photography

LUBRIFICANTS – Tria el teu i flueix!

Aquests dies, la nostra companya Isabel, psicòloga i sexòloga d’ALAS, va estar visitant The Hole’s, un local situat al centre de Palma on proporcionen informació i assessorament sobre una extensa varietat de productes eròtics i que compta també amb una àmplia zona X amb cabines, dark room, etc. Tota una experiència per als sentits!

N’Isabel va estar xerrant amb n’Andrés, empleat de la tenda i sexòleg, que li va fer tota una classe magistral sobre lubrificants (i sobre algun producte més…) Sents curiositat? Continua llegint!

N’Andrés ens va comentar que bàsicament es poden trobar dos tipus de lubrificants.

LUBRIFICANTS SEGONS LA SEVA COMPOSICIÓ

Els lubrificants de base aquosa són els que més s’assemblen a la lubricació natural i els més adequats si es té la pell sensible, amb tendència a irritar-se o a sentir molèsties. És a dir, suposen la millor opció per a lubrificar, hidratar i protegir, tot alhora! Per això és que són els més recomanats per els/les professionals sanitaris/es. A més, no taquen i es netegen fàcilment, no són enganxosos i són compatibles amb l’ús de qualsevol mena de joguina eròtica i amb els preservatius de làtex. Això sí, no tot podien ser avantatges. Entre els seus contres destaquen la seva ràpida absorció (per la qual cosa és possible que calgui fer més d’una aplicació durant la trobada eròtica), que estan menys indicats per donar massatges i que no són la millor opció per a practicar sexe a l’aigua perquè són hidrosolubles.

Els lubrificants amb base de silicona proporcionen un efecte durant molt més temps que els anteriors i, en ser més densos, són els més indicats per a la pràctica de sexe anal. Precisament, n’Andrés ens va contar que els homes gais (que representen aproximadament un 70% de la seva clientela) solen portar-se més aquest tipus de lubrificants per a les seves relacions sexuals. També proporcionen una textura que els fa més agradables per a la pràctica de la masturbació i els massatges, i seran el teu millor aliat si et ve de gust tenir una sessió de sexe sota l’aigua. Si vols usar-los amb joguines eròtiques que també són de silicona, assegura’t que sigui possible, ja que la majoria de lubrificants d’aquesta base són incompatibles amb l’ús de les mateixes (encara que, en funció de la marca, pot haver-hi excepcions). Un altre de les seves contres és que no es netegen tan fàcilment com els de base d’aigua.

Però l’univers dels lubrificants va molt més allà del producte base ja que de tots dos (encara que sobretot de base d’aigua), hi ha un ampli repertori de sabors, olors, efectes, usos, etc. Concretament, va haver-hi dos efectes que van cridar molt la nostra atenció ja que poden proporcionar a les nostres trobades sexuals un extra d’erotisme i sensacions.

ALGUNS DELS SEUS EFECTES

● Lubrificants amb efecte vibració: a més de fer les funcions habituals d’un lubrificant, ocasionen un formigueig que simula una vibració. Es poden usar tant en solitari per a autoproporcionar-se plaer o com a complement ideal en trobades sexuals amb altres persones per a potenciar les sensacions (solen utilitzar-se bastant per a la pràctica de sexe oral). El recomanable és aplicar una petita quantitat ja que l’efecte es va notant de manera progressiva i, en funció de la sensibilitat de cada persona, la sensació pot resultar molt intensa, tant per a bé com per a mal. D’aquí ve que sigui important anar provant a poc a poc amb diferents quantitats.

● Lubrificants amb efecte calor o fred: solen proporcionar una sensació càlida o refrescant bastant potent, a més de facilitar el lliscament. Funcionen aplicant-los en la zona desitjada i el seu efecte se sol intensificar mitjançant el frec o bufant sobre la zona triada. Igual que amb els anteriors, es recomana provar abans amb poqueta quantitat per a veure com respon el nostre cos. La idea és que la sensació obtinguda sigui plaent i no tot el contrari.

Tant de base d’aigua com de silicona, tant amb efecte vibració com amb efecte calor/fred, pots trobar múltiples sabors (des del clàssic coco al de les galetes cookies) i olors. Aquest aspecte no és fútil ja que podem triar el sabor que més ens agradi, per exemple, per a la pràctica del sexe oral, convertint així aquesta pràctica en una cosa tremendament deliciosa, alhora que estimulant per als/les nostres companys/es sexuals.

ESPECIALITZATS EN EL QUE MÉS T’AGRADA

Si ens interessa una pràctica en concret, també hi ha lubrificants específics per a algunes d’elles. Per exemple, n’hi ha indicats per a realitzar fisting (introducció de la mà o part del braç a l’anus/recte o a la vagina). Aquesta pràctica sexual menys comú, encara que es pot valer de qualsevol lubrificant, sol ser recomanable dur-la a terme amb un lubrificant més específic ja que si la zona a penetrar no s’estimula i lubrifica bé per a afavorir la seva dilatació, pot resultar dolorosa.

També existeixen lubrificants que afavoreixen la pràctica del sexe anal perquè contenen una substància que propicia la relaxació de la musculatura llisa de l’anus i facilita la penetració. Segons l’experiència de els/les clients/es que han comentat aquest producte amb n’Andrés a The Hole’s, aquest lubrificant triga entre 10 i 20 minuts a fer el seu efecte i aquest es prolonga entre mitja i una hora.

Els pots trobar de diverses grandàries (fins i tot de viatge), formats (en botelleta, en sobres, en pots…), i fins i tot combinant els diferents efectes. Encara que també estan els més bàsics (sense olors ni sabors) que són molt fluids i tenen un molt bon funcionament. En definitiva, el món dels lubrificants és d’allò més variat i donar amb l’adequat per a tu depèn molt dels teus gustos i d’anar provant.

A MÉS DE LUBRIFICANTS…

I, com no tot anaven a ser lubrificants, aprofitarem l’estona amb n’Andrés per a descobrir altres productes. Que consti que el que llegireu a partir d’ara és una lectura sexològica dels mateixos i des del posicionament d’ALAS en pro d’una visió de la sexualitat diversa! La intenció no és demonitzar aquests productes ni la seva comercialització, sinó convidar a la reflexió sobre el que hi ha darrere d’ells. Així com ens agrada posar la diversitat en valor, entenem que cada persona és lliure de decidir, així que anem per feina!

Entre aquests altres productes van cridar la nostra atenció unes pastilles naturals que augmenten la producció de semen. Estan compostes per un complement alimentós que ajuda a millorar la quantitat, mobilitat i qualitat del semen. Aquest producte ens crida l’atenció no pel que és, sinó pel que implica. Que existeixin unes pastilles per a augmentar el volum del semen ens dóna a entendre que és més desitjable i adequada una ejaculació abundant i, per tant, que si l’ejaculació és menor, existeix algun problema o pot no ser una cosa atractiva. Si cada persona és única, també ho seran les seves ejaculacions i caldria normalitzar aquesta diversitat, no tractar que tots/es ejaculem igual.

De la mateixa forma ocorre amb els esprais vasodilatadors que potencien l’erecció (si n’hi ha) o els esprais amb efecte retardant per a retardar l’ejaculació. És a dir, que segons el model coitocèntric i falocèntric imperant, a les persones amb penis ja no sols se’ls exigeix tenir una erecció, sinó que a més ha de ser d’una determinada forma: potent, dura i, per descomptat, duradora. Aquesta idea pot comprometre el nostre gaudi de la sexualitat, omplint-nos de complexos si “no estem a l’altura” i fent-nos creure que és necessària una erecció i una certa durada per a proporcionar i rebre plaer.

Però, paradoxalment, sol succeir al contrari. Per exemple, els esprais amb efecte retardant, aconsegueixen el seu efecte gràcies a insensibilitzar la zona, per la qual cosa poden restar sensacions a la trobada eròtica. En aplicar-ho, cal esperar que facin el seu efecte i després cal netejar-se per a no insensibilitzar la zona amb la qual anem a entrar en contacte amb la nostra parella sexual. Realment val la pena que l’erecció duri més si el preu és sentir menys? Nosaltres tenim clara la resposta!

No obstant això, com bé comentàrem amb n’Andrés, tots aquests productes (bé, la majoria) són complements que poden ajudar-nos a potenciar el plaer de les nostres relacions sexuals i incentivar-nos a ser més creatius i creatives i sortir de la rutina. Encara així, per a gaudir de les relacions sexuals cal no oblidar que és bàsica una bona educació sexual, lliure de prejudicis i d’idees que ens poden portar a viure les relacions sexuals des de l’exigència i la vergonya, una bona comunicació amb la parella o parelles sexuals i ampliar la nostra visió de la sexualitat, involucrant tot el cos en les nostres trobades eròtiques, potenciant-se així al màxim el nostre plaer.

Així que ja saps, pots passar-te per The Hole’s on podràs trobar tots aquests productes, rebre un molt bon assessorament en qüestions de sexualitat i descobrir milers d’opcions per a gaudir de la teva vida sexual!

Isabel Capo
Psicòloga i sexòloga d’ALAS