La caiguda en picat del finançament del Fons Mundial per la Lluita contra la sida, la tuberculosi i la malària pot suposar un “cop fatal” per als avenços aconseguits fins ara, ha denunciat avui l’organització humanitària Metges Sense Fronteres (MSF).
L’organització va cridar l’atenció sobre el fet que, per exemple, mai havia estat tan prop de controlar l’epidèmia de la sida, que queda ara en l’aire per aquest descens del finançament.
A aquesta situació s’ha arribat tant per la crisi econòmica en alguns països donants, com per l’impacte que va tenir en la credibilitat de la institució descobrir malversacions de fons en quatre països africans i mala gestió en altres.
El resultat més visible va ser l’anul · lació de l’onzena ronda de presentació de sol · licituds per al finançament de projectes en el terreny.
Per MSF, aquesta decisió “posa en perill els avenços històrics obtinguts en la lluita contra la sida i la tuberculosi” en particular i la possibilitat que 15 milions de malalts rebin tractament el 2015, un compromís assumit pel Fons Mundial amb l’aval de els donants.
Els progressos en el combat de la sida es van aconseguir per una conjunció de voluntat política-traduïda en contribucions econòmiques-, avenços en la medicina i impuls a la producció de medicaments genèrics.
En el terreny, l’evolució de la mentalitat també ha estat radical amb una descentralització cada vegada més gran de l’atenció al malalt, mitjançant la participació i delegació de tasques en les comunitats, el que va permetre a més persones beneficiar-se del tractament, va explicar MSF.
Així mateix, tractar a temps a les persones infectades amb el VIH va evitar la sobrecàrrega de les estructures de salut (limitades de per si) i disminuir la transmissió d’aquest virus.
Pel que fa als fàrmacs, es va tenir accés a millors tractaments, com el basat en el tenofovir, menys tòxic i més fàcil d’administrar, el que va facilitar l’atenció quotidiana als pacients.
Tot això, segons MSF, està en perill, com ja s’observa en “Malawi, Lesotho o Uganda, on la posada sota tractament està demorada”, mentre que a “la República Democràtica del Congo el tractament està racionat”.
En aquest últim país de 71 milions d’habitants i on es calcula que hi ha més d’un milió d’infectats pel virus de la sida, només 2.000 pacients van començar a rebre tractament al llarg del 2011, cinc vegades menys que l’any anterior.
En tant, la cobertura d’antiretrovirals entre els que ho necessiten es manté per sota de 15%, ha precisat l’organització humanitària.
Respecte a la tuberculosi, MSF va esmentar el cas de Birmània, on ja se sap que hi haurà un manca de tractament contra la versió multiresistent (a diversos fàrmacs) d’aquesta malaltia, mentre que dels 9.300 nous casos que es diagnostiquen cada any, només el tres per cent és tractat.
Amb aquest panorama, l’ONG va avançar que la manca de recursos financers més enllà del 2014 posarà en perill la possibilitat que els malalts rebin atenció.
Font:
http://www.noticiassin.com/2012/03/lucha-contra-el-sida-puede-sufri …