La Comissió Antisida alerta del continu increment de les ETS en el territori

LES MALALTIES DE TRANSMISSIÓ SEXUAL SUPOSEN UNA PERILLOSA PORTA OBERTA AL VIH

L’associació s’observa una davallada en l’intercanvi de xeringues i un lleu repunt del consum d’heroïna

Quan es compleixen 30 anys del descobriment de la sida, una de les pandèmies del segle XX, els resultats segueixen sent negatius. Diuen que la història és cíclica i els experts que envolten el món del VIH només creuen els dits perquè aquesta màxima no es compleixi amb aquest virus que va causar només el 2010 1.800.000 del morts al món.

Perquè, encara que la veritat és que els avenços entorn d’aquesta malaltia han estat tals que s’ha convertit en una malaltia crònica als països desenvolupats amb accés a la mediació adequada, també ho és que aquesta situació ha portat a un cert descuit i relativització de la gravetat del virus. Així ho lamenten i als col · lectius que treballen dia a dia amb això i que veuen com, en alguns punts, les dades són cada any pitjors o no s’aconsegueixen millorar i que, en alguns sectors, es comencen a retornar a les pràctiques de risc.

Aquesta tendència s’està observant també a Àlaba, on el passat exercici es va registrar un augment dels casos positius per transmissió per VIH, un fenomen que des de col · lectius com la Comissió Antisida d’Àlaba ja es veia venir en assistir a 15 nous casos a la seva seu . I és que en els últims anys, aquesta associació ja havia advertit de l’augment de les malalties de transmissió sexual (MTS), un dels factors més perillosos i comuns d’accés de la sida. Així les coses, lluny de millorar la prevenció per evitar aquest tipus d’infeccions, l’any passat es va registrar de nou un alt nombre de casos, que va incloure l’aparició d’un nou tipus desaparegut feia temps: el limfogranuloma.

Precisament aquesta realitat apunta que la prevenció ha tornat a quedar en un segon pla després d’una tasca d’anys inculcant els valors i la necessitat de prendre precaucions. “El preservatiu i la prevenció han estat els pilars per posar fre al VIH”, reivindica Miguel Ángel Ruiz, president de la Comissió Antisida. Per això, des d’aquest grup se sol · licita a les institucions que reconsiderin les retallades en matèria de prevenció que han portat, per exemple, a que programes com els municipals de formació d’agents de salut-que el 2011 va instruir a 18 agents-o de prevenció d’homes que té relacions amb homes hagin desaparegut aquest exercici.

INSTINT DE SUPERVIVÈNCIA I és que el nou rumb que ha pres l’orientació de les institucions ha fet que els col · lectius que treballen en aquest àmbit com la Comissió Antisida hagin perdut efectius i s’hagin hagut de reinventar. Tot i així, han continuat mantenint en peu la seva activitat amb grans resultats. I la tasca continuada durant anys el porta ara a collir els seus fruits. Com en el cas de la reducció de danys en els usuaris de drogues injectades. El manteniment dels seus punts d’intercanvi de xeringues ha fet que, en l’actualitat, pràcticament siguin inexistents els casos de transmissió per via parenteral. És més, el passat exercici es va observar una caiguda d’aquest intercanvi amb el repartiment de 2.439 kits d’injecció i la recollida i destrucció de 2.362 xeringues usades per 31 usuaris diferents. Encara que això sí, alerten que com a conseqüència de la crisi i l’augment de la taxa d’atur juvenil s’està observant un repunt del consum d’heroïna, més associada a persones amb menys recursos, i una disminució de l’ús compulsiu de cocaïna.

No són els únics programes en què han tendit la mà. De fet, la Comissió va rebre l’any passat 1.178 consultes entre les quals van destacar les referides a la transmissió i prevenció del VIH, va repartir 72.651 preservatius i va possibilitar la realització de 400 test ràpids gratuïts dels quals cinc van resultar positius.

A més, van continuar amb la seva tasca divulgativa en la qual suposen un referent ja en la aules. Amb seu programa Gazteen Artean van arribar a 2.125 joves d’entre 14 i 19 anys de 34 centres educatius, per als que el compte creada a l’efecte per a ells en la xarxa social Tuenti és ja el lloc d’assistència per a 900 xavals. Entre els dubtes més freqüents entre els adolescents la por a l’embaràs i els dubtes sobre les primeres relacions coitals.

Amb la mateixa intenció de difusió, però també d’inculcar consciència de prevenció entre el col · lectiu on la precaució ha caigut de forma més alarmant i els nous casos han repuntat amb més força, continuen treballant en el recurs per a gais en el qual es va col · laborar el 2011 amb sis locals d’ambient i una associació per repartir 2.100 estoigs amb condó i 4.200 targetes informatives. Així mateix, es va entrar en contacte amb deu treballadors sexuals, es van realitzar 68 test ràpids i es van atendre 122 consultes.

FONT: http://www.noticiasdealava.com/2012/03/19/sociedad/la-comision-anti …