17 d’octubre: Jornada non-stop de proves del VIH

Moment d'extracció de la mostra

Moment d’extracció de la mostra

El proper divendres, 17 d’octubre, amb motiu del Dia Nacional de la Prova del VIH, Taula per la Sida, prepara una jornada ininterrompuda de proves ràpides. Si estàs interessat/da podràs conèixer si tens el virus en quinze minuts, de forma gratuïta i confidencial.

Aquesta jornada Non-Stop tindrà lloc des de les 11:00h a les 20:00h a la seu d’ALAS a Palma, al Carrer General Riera, 3, 2-A. Tot i que no és necessària cita prèvia, et recomano demanar-la trucant o enviant un Whatsapp al 680 73 03 03, o enviant un e-mail a pruebavih@alas-baleares.com. En acabar, et regalarem un lot de 15 preservatius. Aprofita, que no són barats!

La importància de la prova del VIH

Per mi aquest test és vital, ja que pots eliminar l’angoixa o la preocupació de saber si tens o no el virus. També et pot ajudar a l’hora de prendre decisions respecte al sexe que practiques, és a dir, decidint quines pràctiques vols tenir i, per tant, quins riscs estàs disposat/da a assumir. A més, en cas que el resultat fos positiu, tindries tot el recolzament d’ALAS, podries accedir al seguiment mèdic i, en el moment adequat, iniciar i mantenir un tractament eficaç que millora la qualitat i l’esperança de vida.

Per aquests motius, jo crec que tant ALAS com Taula per la Sida, han de donar visibilitat a una realitat que conviu amb dia a dia amb nosaltres. Volem mostrar una sèrie de recursos que estan a la teva disposició (atenció sanitària, psicològica, emocional…) i, sobretot, donar un especial protagonisme a la prevenció.

Els que serem allà

Dur a terme un esdeveniment d’aquestes característiques no seria possible sense l’ajuda dels voluntaris. Som un equip de companyes i companys que ens alternarem per a poder oferir el servei, tot i que mi segurament em tocarà ser-hi gairebé tot el dia… Sé de qualcú que se n’anirà a dormir prest aquell vespre! Contarem amb infermers, treballadors socials i tota aquella persona que es mostri interessada en ajudar en una data tan important. Així que, si vols participar, pots posar-te en contacte amb nosaltres. Sempre fan falta mans!

Sempre que fem alguna cosa així, i conforme avança la jornada, vaig veient com tots els voluntaris gaudim de l’activitat, això alleuja l’ansietat que pugui tenir la persona usuària en el moment de la prova, per que nota la nostra seguretat. Solen aflorar somriures, bromes, i algunes rialles… Es crea un bon ambient que es contagia a tot el que passa per allà. I això és el que volem: que et sentis bé amb nosaltres, per que som conscients de que afrontar aquesta prova no és fàcil. Penso fermament que estendre la nostra mà amb un somriure també es part de la nostra tasca.

Jo sóc infermer, i sòl estar present en aquell moment que per a alguns és tan desagradable: l’extracció de la mostra de sang. En realitat, només són necessàries unes gotes del teu dit, i et piquem amb una llanceta d’un únic ús. No notaràs la picadeta, t’ho asseguro!

Sempre tinc especial cura amb aquelles persones que són més aprensives. Intento amenitzar aquest moment amb un somriure, explicar el procediment, que al contrari del que pugui semblar, genera més seguretat i tranquil·litat a l’usuari. El millor és aquell moment de “Ui, però si no he notat la picada!”, aquí és quan es relaxen i esbossen un somriure. M’encanta.

El que sento fent això

Col·laboro amb ALAS des de fa poc més d’un any, i cada activitat en la que participo em provoca una enorme satisfacció personal. Saber que estàs brindant un servei i una atenció amb tota la teva il·lusió i veure que la gent ho percep així… És tot un regal!

El primer cop que vaig participar amb aquesta entitat en un esdeveniment paregut, em cridà molt l’atenció la quantitat de sentiments que provoca assumir de manera voluntària una gran responsabilitat, com és la de fer una prova d’aquest tipus.

Tot i que no m’agrada, som conscient, i els meus companys també, de que ens enfrontem a la possibilitat de comunicar un resultat positiu, però no deixem de tenir en ment que, malgrat donem una mala notícia, aquella persona tindrà l’oportunitat de cuidar-se i tenir una bona qualitat de vida, evitant la fase Sida. Això és el que compta, i és el que fa que, cada vegada que arribo a ALAS, vegi la cara d’il·lusió dels voluntaris. Estem ajudant a la gent.

Només em queda afegir que és millor saber que ignorar. Fes-te la prova davant el mínim dubte. Pots demanar-nos dubtes, assessorament o el que necessitis a la nostra seu, per e-mail o trucant al nostre telèfon. Trobaràs la informació sobre l’esdeveniment fent click aquí.

T’espero el 17 d’octubre. Una aferrada.

Rafa Espinar,
Voluntari d’ALAS.