IrsiCaixa descriu nous mecanismes naturals de control del VIH que la vacuna de la sida ha induir

L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, ha descrit característiques molt efectives de la resposta immunitària que fan que algunes persones infectades pel VIH controlin la infecció amb un nivell molt baix de virus de manera natural.
Els investigadors d’IrsiCaixa subratllen que els futurs candidats a vacuna s’han estimular el sistema immunitari seguint les mateixes característiques descrites en el sistema immunitari d’aquestes persones i al mateix temps descriuen quins fragments del VIH podrien ser els més actius i per tant els més eficaços per formar part de la vacuna.
L’estudi dóna pautes als investigadors de tot el món que estan dissenyant candidats a vacuna contra la sida i ha estat desenvolupat en el marc del programa per al desenvolupament de la vacuna de la sida HIVACAT, impulsat per un consorci públic-privat sense precedents en el nostre país.

Tres estudis publicats darrerament a les revistes Journal of Virology, Journal of Translational Medicine i PLOS One des de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, descriuen nous mecanismes naturals de control del VIH que es donen en persones capaces de mantenir la quantitat de virus en sang a nivells indetectables o molt baixos sense necessitat de medicació. Conèixer les característiques d’aquesta resposta immunitària tan efectiva obre les portes als científics per entendre com desenvolupar una vacuna que sigui capaç d’imitar, superant el gran obstacle per al desenvolupament de la vacuna del VIH: que sigui capaç de protegir contra la gran variabilitat de virus que hi ha no només en el món, sinó dins de cada persona infectada.

Per desxifrar els mecanismes del sistema immunitari, els científics han analitzat mostres de sang de prop de 1000 persones infectades pel VIH provinents de 3 continents diferents (Àfrica, Sud-amèrica i Europa). En aquestes mostres s’ha estudiat la resposta immunitària contra el VIH, concretament, la resposta mediada per uns glòbuls blancs anomenats limfòcits T, el rol dels quals es creu que és clau en l’acció d’una vacuna.

L’estudi confirma que la resposta que predomina en els pacients que controlen el VIH de forma natural es dirigeix ​​a fragments del virus molt conservats, és a dir, que pateixen molt poques mutacions, i identifica els fragments del virus més actius a l’hora d’estimular el sistema immunitari en aquests individus. Per tant, els fragments descrits que indueixen una bona resposta immunitària com la que subratlla l’estudi i que són més actius, podrien formar part de la vacuna de la sida i resultar eficaços contra la immensa quantitat de variants del VIH.

Les noves característiques descrites de la resposta immunitària, que presenten les persones que controlen el VIH a nivells molt baixos i que caldrà imitar en una vacuna, són principalment dos. D’una banda, aquesta resposta per mitjà dels limfòcits T és efectiva fins i tot en els casos en què es dóna una mutació en aquestes regions tan conservades, el que els científics descriuen com que la resposta té una capacitat de reactivitat creuada elevada. D’altra banda, la resposta activa encara que hi hagi una concentració molt baixa del fragment del virus, alguna cosa determinant perquè una vacuna sigui efectiva sense ser tòxica. Aquesta baixa concentració de fragments ha de ser suficient per activar la resposta, el que els científics anomenen una “alta avidesa funcional”. Sembla que si es requereixen pocs fragments, el sistema immunitari és capaç de detectar cèl · lules infectades poc després que el virus hagi penetrat l’organisme, i per tant és capaç d’evitar que la infecció proliferi.

Segons el coordinador del projecte de recerca, l’investigador ICREA d’IrsiCaixa Christian Brander, que és alhora el coordinador científic del programa per al desenvolupament de la vacuna HIVACAT, els estudis publicats “han ajudat els investigadors a dissenyar els candidats a vacuna que l’Institut té actualment en desenvolupament, i que estan compostos per fragments de VIH identificats en aquests treballs. IrsiCaixa ha pogut identificar les millors regions del virus a incloure i comprovar que estimulen una bona resposta immunitària com la descrita en l’estudi, perquè la vacuna pugui evitar que la infecció proliferi un cop el virus penetra en l’organisme “.

FUENTE: http://www.irsicaixa.es/es/irsicaixa-describe-nuevos-mecanismos-nat…