Investigadors de Reus descobreixen un tractament per frenar la sida

L’equip reusenc, amb Jordi Camps al fons de la imatge. – DT

Nou avenç per a la lluita contra la sida. El Centre de Recerca Biomèdica de Reus, juntament amb un grup d’investigadors de Marsella, acaba de descobrir que una proteïna trobada recentment per l’equip francès-coneguda com HPBP-és efectiva com tractament per inhibir la transcripció del VIH (Virus de la Immunodeficiència Humana ), és a dir, per frenar la multiplicació de material genètic i alentir el desenvolupament de la sida.

Aquest avanç científic significarà un pas de gegant en el tractament de la malaltia, i precisament per aquest motiu els investigadors metges esperen que des de la indústria farmacèutica realitzin el proper pas el més aviat possible i el converteixin en un fàrmac. «El medicament no substituiria als ja existents. Seria un complement, però ajudaria a alentir el desenvolupament del virus i, conseqüentment, a millorar la qualitat de vida dels pacients », explicava al Diari Jordi Camps, l’investigador del grup reusenc que ha encapçalat aquest projecte.

Els treballs van començar fa un any, quan des del Centre de Recerca Biomèdica es van posar en contacte amb l’equip de Marsella per intentar descobrir si la proteïna guardava relació amb el VIH. I va ser llavors quan es va detectar que els pacients infectats responien millor al tractament. «Incubem la HPBP en algunes cèl · lules infectades i vam veure com es frenava la transcripció del virus», afegia Camps.

Ara, la prestigiosa revista especialitzada Plos One ja ha donat a conèixer aquest avanç en la seva última publicació, per a difondre’l entre la comunitat científica internacional.

En l’oblit

L’investigador creu que aquest avanç ha arribat en un moment clau, en què la presència de la sida en la societat continua creixent i, en canvi, es converteix en el gran oblidat. Tot i reconèixer que avui ja no és una malaltia amb alts nivells de mortalitat i que els pacients poden portar una vida relativament normal, Jordi Camps vol recordar que hi ha altres conseqüències, com l’envelliment prematur i les malalties associades a aquest. De fet, les dades parlen per si sols: en l’àrea de Reus ara hi ha unes 500 persones amb VIH i cada any es detecten mig centenar de nous casos.

A més, en dades del 2008, Espanya era el quart país de la Unió Europea amb una incidència de sida més alta, només per darrere d’Estònia, Letònia i Portugal.

FONT: http://www.diaridetarragona.com/reus/065833/investigadores/reus/des ..