GALA 1 DESEMBRE: Discurs del president d’ALAS

Cartell Gala 1 de Desembre 2015

Cartell Gala 1 de Desembre 2015

Gràcies a totes i a tots, amigues i amics, amb càrrec o sense càrrec per estar en aquest acte. Fa vuit anys, quan en aquest mateix escenari celebraven els 20 anys de la nostra associació, no pensàvem que passaríem per moments tan delicats com els que hem passat per motius econòmics. Hem estat a punt de portar a no res tots els esforços que durant anys havia fet molta gent.

Però estem agraïts per que, fins i tot en els pitjors moments, hi ha hagut moltes persones convençudes de que calia evitar la nostra desaparició, que era necessari que la gent afectada pel VIH i la SIDA tingués la seva associació, per a poder trobar-se, per parlar de les seves experiències amb la infecció, dels seus problemes i temors, de la seva lluita per la vida, amb professionals i entre els propis afectats.

També ha estat molt important mantenir les nostres campanyes de prevenció del VIH, sobretot a través de la prova ràpida, per la qual en pocs minuts es pot saber si una persona està infectada o no. El coneixement del propi estat ajuda a contenir la propagació del virus, i a mantenir amb bona salut a l’afectat.

Avui, diem que lluita continua perquè hi segueix havent molts de casos d’infeccions i podrien estar a zero. En 30 anys, encara no hem aconseguit desterrar les desinformacions que tan fort han arrelat entre la població.

La lluita continua, per que els avenços científics en el tractament no són suficients. Hem d’afrontar un gran repte: Combatre la Sida Social, per que l’estigma i la discriminació poden arribar a fer més mal que el propi virus.

La lluita continua, i avui ens visibilitzem, per deixar clara la nostra voluntat de continuar i vos convidam a totes i tots que tingueu ganes de participar, o necessitat d’estar entre iguals, que vingueu per a configurar entre totes i tots el que ha de ser l’associació en el futur, i poder donar millor servei a la ciutadania.

No volem substituir a l’Administració Pública, el nostre deure és incentivar-la per a que faci més campanyes de prevenció, per a que inclogui l’educació afectiva i sexual a les escoles. Però també per a que ens ajudi a impulsar aquells projectes que van destinats a les persones afectades, les qui més pateixen i per a les que més ens costa trobar recolzament públic. Nosaltres podem col·laborar amb campanyes i accions específiques i ho farem, dins un marc global de lluita contra el VIH i la SIDA.

Un petit grup de voluntàries i professionals, amb molta mes il·lusió i ganes que doblers han aconseguit mantenir aquesta associació, donant serveis a moltes persones. I just es reconèixer-ho, i dir-ho públicament, i demanar a l’Administració que reconegui als professionals que fan feina els nivells professionals que els pertoca, signant convenis i donant les subvencions que pertoqui a la feina que fem i que podem fer. Es una entelèquia que, amb els sous que hi ha actualment, es pugui mantenir aquesta associació amb les quotes dels socis.

Aquest any aquesta gala està especialment dedicada als homes que tenen sexe amb homes, on aquesta infecció té especial incidència. Però us recordem que el VIH ens afecta a totes i a tots, independentment del nostre color de pell, de les nostres preferències afectives i sexuals, i independentment de la nostra situació social i econòmica. Per això, volem repetir aquesta gala els anys vinents dedicant-la a diferents protagonistes.

No podem oblidar a totes aquelles persones que van obrir camí en els primers, i pitjors, anys. Gràcies a elles i a ells avui som aquí. Malauradament, la majoria s’hi deixaren la vida. ALAS, però, no els oblida.

Per un futur millor,
Per que encara queden batalles que guanyar…
LA LLUITA CONTINUA

Joan Lluís Llull
President d’ALAS.