blue and green peacock feather

Fantasia i desig, sinònims?

A ALAS ens encanta parlar de qüestions relacionades amb les sexualitats! I això és necessari per comptar amb informació veraç i lluitar contra mites i estereotips.

En el post d’aquest mes li toca el torn a les fantasies i el desig sexual. Dos conceptes que poden semblar sinònims, però… NO! Vols saber per què? Continua llegint!

Les fantasies sexuals, parlant clar, són aquelles idees, pensaments, imatges, records… que ens exciten, que ens posen, que ens encenen i disparen la nostra resposta sexual. Poden estar compostes per records d’alguna experiència sexual viscuda, relats que ens hagin contat, pel·lícules (porno o no) vistes o, fins i tot, coses que no ens imaginaríem fent en la vida. Ens activen… I són tan variades, diverses i personals com a persones i sexualitats hi ha en el món. I, el més important, pertanyen a la nostra més estricta intimitat i només nosaltres decidim si volem contar-les o no, i a qui.

La seva funció? Les fantasies són potenciadores del plaer i el gaudi de la nostra sexualitat, tant a nivell individual a través de la masturbació com en les nostres trobades eròtiques amb una o múltiples parelles. Un súper afrodisíac que tenim a l’abast en qualsevol moment. Encara que, a vegades, poden fer aflorar en nosaltres un sentiment de culpabilitat o vergonya quan, per exemple, es fantasia amb actes socialment prohibits o amb una persona diferent en el cas de tenir parella tancada (que, òbviament, no compta com a infidelitat!). Però, recordem, que no tenen res de dolent: poden distar bastant del que faríem o del que ens agradaria que passés i que són només això, fantasies, diferents als desitjos.

I quina és aquesta diferència? Només una, però fonamental, i és que els desitjos sí són una cosa que es vol emportar a la pràctica, materialitzant la imaginació en la realitat. Suposa que a algú li excita pensar i es masturba fantasiant amb mantenir relacions sexuals amb múltiples persones de manera seqüencial. Doncs, hi haurà persones que desitgin que això succeeixi i altres que, malgrat els hi agradi la idea, mai es plantejarien fer-ho realitat (fantasia). El desig implica voler traslladar el que està en la ment al món físic. La qual cosa és una decisió molt personal, en la qual ningú més hauria d’influir.

Ara ja coneixes la diferència! T’animem a explorar i potenciar el terreny de les fantasies, gaudir dels teus desitjos i consultar-nos si algun aspecte relacionat amb això et dificulta gaudir de la teva vida sexual.

Isabel Capo
Psicòloga i sexòloga d’ALAS