gray microphone in room

ENTREVISTA – Sofi Vergara, psicòloga d’ALAS a Eivissa i Formentera

Aquest mes les nostres psicòlogues, Sofi i Isabel, han tingut una amena xerrada per a donar-vos a conèixer a la incorporació més recent, Sofi, així com descobrir-vos aspectes de la seva labor a ALAS i els diferents projectes en els quals ens trobem treballant.

Isabel: Jo ja et conec una mica, però estic segura que la gran família d’ALAS està desitjant fer-ho. Així que, Qui és Sofi?

Sofi: Ui! Quina pregunta més bonica. Idò imagino que depèn de a qui li preguntis. Però així en línies generals, et diria que Sofi és una motivada de la vida que no concep un dia sense riure. Sofi és filla, germana, amiga i companya. I a més de tot això, per aquí ficat, Sofi és psicòloga general sanitària i terapeuta familiar. I també sagitari i molt!

I: Què va ser el que va passar per la teva ment en veure l’oferta laboral d’ALAS?

S: Em recordo que estava al port de Formentera i em van passar l’oferta per whatsapp i en obrir-la i llegir-la em vaig dir: però quina feina tan guay!; i després immediatament després un pensament intrusiu de: però que dius, si 1. Tu ja tens treball, i 2. Això et ve gran! Però la il·lusió i la curiositat em va poder i ho vaig tirar, i al cap de dos dies em vau cridar i així va començar tot.

I: Sembla que la psicologia és alguna cosa 100% vocacional per a tu, M’equivoco?

S: El tema de la psicologia com a vocacional ara m’adono que sí, però en el seu moment el vaig triar perquè em va sortir en un test d’aptituds laborals de Batxillerat. Després t’adones que les coincidències no existeixen i que tot té un per què i un per a què. Avui dia estic convençuda que em dedico exactament al que haig de dedicar-me: poder proporcionar a les persones un espai i temps en el qual confiïn, crear aquest ambient perquè a poc a poc s’obrin en canal i s’atreveixin a reptar-se, qüestionar-se i escriure noves històries. I ho faig i ho adoro! Em prenc cada cas com l’oportunitat de conèixer, explorar i sentir més enllà de la meva pròpia experiència.

I: Ara que ja formes part del nostre equip, Com està sent l’experiència? És com l’havies imaginat?

S: Millor fins i tot del que m’havia imaginat! Quan se’m va plantejar vaig pensar: bé això és el de sempre, lo bo per a Mallorca i aquí estaré jo sola i amb les restes. Però estava totalment equivocada. La benvinguda va ser molt positiva i és al·lucinant lo a prop que em sento a l’Equip Tècnic i a la Junta Directiva. Gràcies per ajudar-me a sentir-me part d’un equip tan meravellós ple de confiança, comprensió i companyia.

I: Segurament, les persones usuàries saben que ets psicòloga.No obstant això, podries concretar en què consisteix el teu dia a dia en ALAS?

S: El meu dia a dia consisteix en estar per i per a les persones usuàries d’Eivissa i Formentera atenent tant a les que viuen amb VIH com als seus familiars o persones properes. No totes les persones requereixen teràpia psicològica, hi ha vegades que em contacten per altres coses i llavors aquí funciono com a centraleta i derivo a la nostra treballadora social, o al nostre infermer, o a un altre recurs. Després per a mi és important tot el tema de la sensibilització i l’educació, per això em coordino amb altres entitats socials de l’illa per poder dur a terme tallers. I després estic “present” en totes les apps de contactes resolent dubtes, com una espècie “d’educadora en línia”.

I: Quan les persones usuàries arriben a tu, Quins solen ser les seves demandes?

S: En el temps que porto a ALAS, he notat un patró bastant semblant en les demandes. Són persones que coneixen el seu estat serològic positiu des de fa anys, que pensaven i sentien que el tenien acceptat i processat. No obstant això, a poc a poc s’han adonat que inconscientment continuen autoestigmatitzant-se i limitant les seves possibilitats de benestar. Això sol debutar i relluir en forma de quadres d’ansietat i simptomatologia depressiva, i també dificultats a l’hora de concebre establir relacions afectiu-eròtiques sanes, funcionals i plaents.

I: Llavors, la teva labor va més enllà de proporcionar atenció psicològica a persones que viuen amb VIH. Quines altres persones usuàries atens?

S: Més enllà dels serveis exclusius a persones que viuen amb VIH, tenim dos projectes dirigits a altres grups:

En el Projecte Chem-Salut atenem persones que practiquen o es plantegen practicar chemsex que, algunes vegades, pot arribar a convertir-se en una cosa problemàtica amb conseqüències negatives (problemes físics, conseqüències econòmiques, etc.). Des d’ALAS oferim un entorn segur al qual acudir amb la seguretat que no jutjarem a ningú, i amb la certesa que podrem resoldre els teus dubtes de manera professional i confidencial.

I també està la consulta de PrEP (Profilaxis Preexposició). Estar en PrEP implica la presa diària de medicació i la realització cada 3 mesos d’anàlisis d’ITS i això pot arribar a convertir-se en un procés complicat i estressant. Des d’ALAS oferim un servei d’acompanyament i seguiment a persones que s’estan plantejant iniciar la seva presa i persones que ja hi estan.

I: Centrant-nos en el tema del VIH, Què has après des que treballes a ALAS respecte a la infecció? Coincideix el que tu pensaves amb la realitat que t’exposen les persones usuàries?

S: Del que més he après és del tema del llenguatge: no és persona amb VIH, sinó persona que viu amb VIH, no és infectar, és transmetre, etc. El llenguatge i com diem les coses importa. Amb les persones usuàries he arribat a conèixer totes les formes en les quals encara sofreixen discriminació, comentaris i estigma. M’he adonat que les experiències negatives no són excepcions i que encara sofreixen rebuig pel seu estat serològic, tant en el treball, a l’hora de lligar, amb les seves famílies, en els centres de salut, etc. Per això és important que ALAS i altres associacions existim sent aquest “oasi” al qual puguin acudir.

I: Quin o quins creus que continuen sent els grans reptes respecte a la infecció per VIH?

S: Per a mi el major repte és la normalització de la prova ràpida. Com pot ser que ens revisem la vista una vegada a l’any però que després ningú es faci la prova ràpida? Si ets una persona activa sexualment, és vital fer-se la prova d’una forma rutinària. La salut sexual també és salut i fer-se la prova no és de persones vicioses ni d’irresponsables. Tot el contrari! Una persona a la qual li importa la seva salut i autocuidar-se és algú que aposta per assegurar que tot està bé. El 13% de les persones que viuen amb VIH, no ho saben, i sense saber-ho el virus es continua propagant. Així que: fes-te la prova!

I: Moltíssimes gràcies per compartir aquest moment juntes. Per descomptat hem deixat ALAS Pitiüses en les millors mans possibles. Però, abans d’acabar, Quina pregunta t’hauria agradat que et fes i que hauries respost?

S: Una pregunta que m’hagués agradat és: Què has après de les persones usuàries? I et diria que de’elles i ells he après que el major regal que algú pot fer-se a si mateix és apostar per si mateix, la qual cosa requereix moltíssima valentia i amor propi. Perquè estar disposat/ada a no conformar-se amb els prejudicis, amb els obstacles, amb la discriminació, amb l’estigma, amb el no viure al cent per cent de les nostres possibilitats, no és fàcil, però val la pena. Perquè decidir anar a una associació i obrir-te en canal, i parlar del que més et fa mal, del que més t’avergonyeix, parlar des de la desesperança, no és una cosa que tothom pot fer. I ells i elles ho fan! I inverteixen el seu temps, les seves emocions i la seva vida en aconseguir el benestar que es mereixen. I això és admirable!

Isabel Capo
Psicòloga i sexòloga d’ALAS

Sofi subjectant la pancarta d’ALAS al Pride d’Eivissa 2021