Si fa uns mesos us vam presentar a n’Alicia, la nostra psicòloga a Eivissa, en aquesta ocasió donem la benvinguda a na Naiara, nova infermera d’ALAS. Des del començament d’any, ella ens dóna suport en l’Àrea de Prevenció, especialment en la realització de la prova ràpida del VIH i la sífilis, servei que atén a més de 400 persones cada any.
Joan Viver, el nostre coordinador, li fa una petita entrevista perquè la pugueu conèixer una mica més:
Joan Viver: Primer de tot, benvinguda a l’equip!!
Naiara Lago: Moltes gràcies, Joan!
JV: Naiara, parla’ns un poc de tu :)
NL: Fa 10 anys vaig venir a Mallorca deixant-ho tot a Euskadi (família,amics, treball…) per a començar una nova vida. Nouvinguda, i sense saber molt bé quin rumb prendre, vaig decidir complir el meu somni, i vaig començar la carrera d’infermeria en la UIB, just dos mesos després d’haver aterrat.
L’illa em va captivar a l’instant i el que més em va sorprendre va ser el seu color verd, perquè m’esperava un paratge una mica més àrid, i vaig trobar aquí el meu segon “nord”.
Ara tinc molt bones amistats, la meva parella, una nova família…i adoro la seva cultura, les seves gents… que ara són les meves també.
JV: Perquè vas decidir presentar-te a la nostra oferta de treball?
NL: Des que vaig acabar la carrera, vaig treballar uns mesos en hospitals i 6 anys en una residència de persones majors, però cap de les dues experiències van complir les meves expectatives pel que fa al que representava per a mi la infermeria.
Quan a través d’una amiga vaig rebre la vostra oferta de treball, vaig llegir el que esperàveu de la persona que volíeu contractar vaig dir- “aquesta feina és just el que he estat esperant tot aquest temps”- i vaig sentir que a més de ser un repte, per fi havia trobat el lloc en el que desenvolupar la part més bonica de la infermeria, L’EDUCACIÓ i el contacte directe amb el/la pacient.
JV: I com ha estat l’aterratge a ALAS? Complim les teves expectatives?
NL: El meu aterratge ha estat tipus les pel·lícules de ” La jungla de cristall” -Hahahaha- una allau d’emocions, sensacions, nervis, novetats, aprenentatge, etc. que finalment s’estan resolent de forma molt positiva, i que m’han donat una injecció increïble de motivació i ganes de fer coses. I amb això, crec que he contestat al tema de les expectatives -hahaha-.
JV: Hahaha. De moment, estàs col·laborant en la prova ràpida. Com descriuries el servei?
NL: La prova com a tècnica és molt senzilla de realitzar, però realment és la part més petita del treball que s’espera de mi. El més important és l’atenció i l’importància que se li dóna a cada persona. Poder escoltar de manera activa a les usuàries i usuaris, parlar de les seves preocupacions i resoldre dubtes conjuntament. És un goig poder treballar d’aquesta manera. A vegades, la millor ajuda passa per un fet tan simple com parar atenció a la persona que tens davant, però en algunes ocasions, tan difícil d’obtenir en un altre tipus de consultes, que bé per falta de temps o personal, o bé per falta d’empatia no li donen la importància que realment mereix.
JV: Quina és la principal demanda que fan les persones que hi acudeixen?
NL: Les persones que acudeixen a aquest servei d’ALAS volen saber si tenen el VIH o la sífilis, que són les dues proves ràpides que disposem actualment, i que proporcionen resultats totalment fiables en 15 minuts. De cara a l’any que ve ens agradaria ampliar a la prova del virus de l’hepatitis C.
D’altra banda, la gran pregunta que es repeteix en gairebé totes les consultes és sobre la PrEP (Profilaxis Preexposició). Les persones usuàries mostren interès sobre la seva utilització, efectivitat i formes d’adquirir-la.
JV: Quin missatge donaries a les persones que no s’atreveixen a fer-se la prova?
NL: A part de donar un missatge de tranquil·litat perquè la prova és indolora, diria que tot i que a vegades no és fàcil afrontar una infecció per VIH, és millor saber-ho a temps. Així, es poden adoptar mesures per controlar-la, que n’hi ha, i una vegada en tractament poder fer una vida pràcticament normal. A més, ALAS disposa de professionals experimentades en l’Àrea Psicosocial, que donen suport a les persones afectades pel VIH, per tal de millorar la seva qualitat de vida.
Finalment, afegiria que és important rompre amb les pors, els estigmes i tabús. Hem de viure una sexualitat informada, lliure i plaent.
JV: Naiara, moltes gràcies pel teu temps i predisposició. És un plaer fer feina amb tu!
NL: Gràcies a vosaltes per confiar en mi!