El Virus del Papil·loma Humà (VPH): com afecta a la salut de la dona.

Les infeccions de transmissió sexual sovint van lligades a estigmes i tabús. Xerrar d’elles de manera clara i senzilla pot ajudar-nos a resoldre dubtes, a reduir les nostres pors i, sobretot, a rompre estigmes.

Aquesta entrada del blog té com a objectiu donar-te informació sobre la infecció pel virus del papil·loma humà (VPH) i donar-te eines perquè puguis viure la teva sexualitat d’una forma plena, sense pors o culpes.

La infecció per VPH és la infecció de transmissió sexual més freqüent, i tota persona sexualment activa pot contreure-la.

És un virus que pot infectar la pell o les mucoses, n’hi ha més de 200 tipus i es classifiquen en funció de les lesions que provoquen:

  • Els VPH d’alt risc; s’associen a lesions premalignes cervicals i al càncer de cèrvix, vagina, vulva, anal, penis i orofaringe.
  • Els VPH de baix risc, causen lesions benignes com els condilomes, que són un tipus de berruga genital.

És molt difícil saber quan vas tenir contacte amb el virus per primera vegada, ja que és possible que presentis símptomes anys després.

A la major part de les infeccions amb aquest virus no es produeix cap símptoma i passen desapercebudes.

Algunes dones descobreixen que tenen el VPH quan presenten berrugues genitals, i altres amb proves de prevenció dirigides com les citologies o proves de detecció de VPH, de les quals parlarem una mica més endavant.

Important: Tenir VPH no significa tenir càncer

Si una dona amb una lesió precancerosa per papilomavirus rep el tractament adequat a temps, té una alta taxa de curació i supervivència, d’aquí la importància de realitzar les proves preventives.

Els programes de prevenció han demostrat l’obtenció d’una disminució de mortalitat en les dones. S’han dut a terme a Espanya mitjançant citologia des de fa més de 50 anys.

Com es produeix una lesió premaligna després d’una infecció per VPH?

Com dèiem abans, aquestes infeccions moltes vegades passen desapercebudes. No obstant això, en un petit percentatge de persones, la infecció per VPH persisteix al llarg del temps, perquè les defenses no aconsegueixen eliminar-la. Aquesta persistència en el temps, és el factor de risc principal per al desenvolupament de lesions.

El coll de l’úter o cèrvix és l’àrea genital amb major risc perquè es produeixin infeccions persistents per VPH. Altres zones com la vagina, la vulva, l’anus, l’orofaringe o laringe, poden sofrir un procés similar, però són menys freqüents.

Com prevenir el càncer de cèrvix

La citologia o test de Papanicolau és una prova que permet detectar cèl·lules anormals que podrien degenerar en canceroses. També existeixen altres proves, com la prova de determinació de VPH d’alt risc.

La matrona del teu centre de salut és la professional a qui pots dirigir-te per a entrar en el programa de prevenció.

Si tens entre 25 i 65 anys i disposes de targeta sanitària a les Illes Balears, només has de telefonar al 971220000 i demanar cita amb la teva matrona. Ella t’informarà.

Si no disposes de targeta sanitària individual (TSI), a la web de l’IB-SALUT pots informar-te de cóm fer els tràmits per aconseguir la TSI.

Prevenció de l’infecció per virus del papil·loma humà

La forma més eficaç de prevenir la infecció per VPH és la vacunació. A Balears s’administra gratuïtament el vaccí abans de l’adolescència.

En 2023 a Balears, es comença a vacunar també als adolescents de sexe masculí de 12 anys.

L’ús constant del preservatiu en dones en les seves relacions sexuals, també pot reduir el risc d’infecció per VPH cervical i vulvo-vaginal.

Tractament de les lesions per virus del papil·loma humà.

Els professionals sanitaris ofereixen un tractament o un altre depenent de diversos factors, entre els quals es troba el tipus de lesió, la localització anatòmica de les lesions, així com el nombre de les mateixes.

S’ha demostrat que les dones que ja han tingut una lesió de coll d’úter tenen més risc de sofrir-ne una altra. En els primers anys després del tractament, la vacunació pot evitar moltes d’aquestes recaigudes. 

Per això, la Conselleria de Salut i Consum té un programa de vacunació de dones amb lesions de coll uterí, immediatament després del tractament. Aquesta vacunació es fa als hospitals de la nostra comunitat, tant públics com privats, i és gratuïta. 

Sol·licita més informació sobre això al professional sanitari que t’estigui tractant.

Factors que afavoreixen l’eliminació del virus

L’ús del preservatiu ha demostrat afavorir la resolució d’una lesió existent, per això es recomana l’ús de condó.

D’altra banda, el consum de tabac disminueix la capacitat del sistema immune per a eliminar la infecció i, per tant, afavoreix la persistència del virus incrementant el risc d’aparició de lesions premalignes.

Si necessites més informació, no dubtis a contactar amb nosaltres. Pots fer-ho per xarxes socials, whats app (tens els enllaços en el footer) , o mitjançant el formulari de contacte web.

Marta Bibiloni
Infermera d’ALAS