El sexe oral no és un preliminar

69

És molt freqüent que diguem que el sexe oral és un preliminar. Doncs no hi estic d’acord!! Normalment, quan parlem de preliminars ens referim a tot allò que fem abans de la penetració, com si ficar-la fos l’objectiu màxim d’una relació sexual. Existeixen moltíssimes coses més que el coit i que són igual o més plaents.

Un dia podem donar més importància a la penetració, un altre a la masturbació, al sexe oral o a qualsevol altra pràctica. Tranquil·litat: Si no realitzem penetració no vol dir que deixem la feina a mitges. Hi ha moltes formes de donar i obtenir plaer i, per cert, també en altres zones que no són els genitals: Orelles, mans, braços, cara, peus, esquena, coll, aixelles… Per tant, els podem emprar!!

En general, no valorem la gran importància que té la comunicació en les nostres relacions sexuals. Tal volta la meva forma de practicar sexe oral no li acaben de d’agradar a la meva parella sexual. Cada persona viu la seva sexualitat i rep plaer d’una forma diferent. Per tant, està molt bé que indiquem a la nostra parella què ens agrada i de quina manera. N’hi ha que prefereixen fer-ho mitjançant pistes, com per exemple els gemecs, però també ho podem verbalitzar directament. Una altra cosa que pot ajudar-nos a millorar l’obtenció de plaer en el sexe oral és l’exploració individual o mútua: Com puc indicar què és el que m’agrada si abans no conec el meu cos?

Pel que fa a la salut, el sexe oral pot ser una via d’entrada d’ infeccions de transmissió sexual (ITS). Crec que més o manco totes i tots tenim clar que podem realitzar una fel·lació de forma segura amb preservatiu -si no ens agrada el gust del làtex, podem provar els condons i/o lubricants de sabors-, però què passa amb la vulva (cunnilingus) i l’anus (annilingus)? Descobrirem les barreres de làtex:

  • De farmàcia: Se suposa que venen unes làmines làtex per a que les col·loquem sobre la vulva o l’anus i poder practicar el sexe oral amb total seguretat. Siguem francs, no és un producte molt venut i és possible que ni tan sols el farmacèutic sàpiga de què li parlem si n’hi demanem. Tal volta sigui més fàcil trobar-les en un sex-shop.
  • Tallant un preservatiu: Us deixo un video explicatiu creat per l’associació Ben Amics.
  • Barrera casolana: Es tracta d’emprar el paper film (el transparent, res de paper d’alumini!) que utilitzem per embolicar els entrepans. Aquest mètode sempre fa molta gràcia quan ho expliquem en un taller, però és efectiu i barat!

Tots els altres mètodes anticonceptius, com  per exemple la píndola, l’anell o el DIU no ens protegeixen en cap moment de les ITS.

És cert que el sexe oral no se sol practicar de forma segura. Per això, comentaré algunes pautes per a la reducció de riscs si decidim, lliurement, practicar-lo de forma no segura. Quedi ben clar que això només pot reduir la possibilitat d’una infecció com el VIH però no ens protegeix al 100%:

  • Evitar l’ejaculació a la boca: Està clar que com menys ens exposem als fluids transmissors (sang, semen, fluix vaginal i llet materna) menys possibilitats tindrem d’infectar-nos. Hi ha qui m’ha preguntat algun cop què passa si s’escup o es traga ràpidament. Jo sempre dic que quan escups o tragues, malgrat sigui ràpidament, el virus ja ha estat dintre de la boca i en podrien quedar restes, així que millor evitar-ho. En el pitjor dels casos, millor escopir que tragar.
  • No raspallar-nos les dents, ni emprar col·lutoris, ni fil dental des de les dues hores anteriors i fins les dues posteriors a l’activitat sexual. Així evitem causar-nos ferides.
  • Evitar el sexe oral si tenim lesions a la boca o a la gargamella, com ferides, nafres o si hem anat al dentista.
  • Procurar no practicar-lo després de la penetració, ja que les membranes estan danyades.

Des del meu punt de vista, el més important és gaudir de la forma més segura possible, sempre respectant les nostres preferències i les de la nostra parella sexual.

 

Joan Viver.
Coordinador de la Prova Ràpida del VIH.