“Molesta”, “Talla el rotllo”, “Jo controlo”… són algunes de les múltiples i variades expressions que les persones amb penis i les que comparteixen llit amb elles han dit o escoltat per a justificar que el condó no entri al terreny de joc.
Però el que s’amaga moltes vegades darrera d’això és una por al fet que l’erecció desaparegui quan el condó salta a escena. T’ha passat? Tranqui, a tu i a moltes altres persones, només que és un tema del qual no se sol parlar!
El kit de la qüestió
I això perquè passa? Doncs perquè se’ns ha transmès una visió molt falocèntrica del sexe, col·locant al penis com a eix central de les relacions sexuals. El penis ha d’estar erecte, durant llarga estona i proporcionar orgasmes, atribuint-se a la persona amb penis un paper coneixedor, expert i protagonista. Quina pressió, no? Imaginem a l’actor o actriu protagonista de qualsevol pel·lícula durant el rodatge, amb aquest pes sobre les seves espatlles d’estar a l’alçada, fer-ho bé i damunt havent de dissimular el seu nerviosisme. Això mateix els passa moltes vegades a les persones amb penis i d’aquí la pèrdua d’erecció, sobretot quan se suma un altre factor com el preservatiu.
Una altra mirada
No obstant això, el condó en si mateix és totalment innocu, el que passa és que té molt mala premsa i no se’ns ha educat a erotitzar-ne el seu ús. De fet, si les relacions sexuals proporcionen, entre altres coses, plaer i gaudi, el preservatiu pot ajudar-nos a potenciar-los, ja que elimina potencials riscos i permet a les persones que en fan ús centrar-se en les sensacions i el plaer. Fer del moment de la col·locació del preservatiu un ritual més dins la trobada eròtica ens pot ajudar a no veure’l com un talla rotllos. Has provat de posar-ho amb la boca, per exemple?
Més val prevenir…/L’important és prevenir
A nivell de prevenció d’infeccions de transmissió sexual (ITS) i embarassos no desitjats, existeixen diferents estratègies i cada persona ha de triar del ventall la que més se li adapta. És a dir, hi ha un món molt més enllà del preservatiu: PrEP, TaSP, una amplia gamma d’anticonceptius… totes vàlides i efectives depenent de les circumstàncies de cada persona. I, per a algunes, el condó segueix sent una eina potent per diferents motius com, per exemple, la llista de espera per accedir a la PrEP, no voler emprar anticonceptius hormonals, primeres experiències sexuals o que per si sol prevé tant la transmissió d’ITS com els embarassos no desitjats.
A efectes pràctics, el preservatiu insertiu (o més comunament conegut com a masculí):
- És el mètode més accessible: el pots trobar a supermercats, farmàcies, centres de
salut… Fins i tot pots venir a recollir-los de forma totalment gratuïta a les
associacions com a ALAS Salut i Sexualitats, juntament amb altre material
preventiu com els lubricants (aprofitam per fer spam publicitari sobre la nostra
entrada dedicada als diferents tipus de lubricants). - És una eina econòmica si el comparem amb altres mètodes preventius.
- S’usa de manera puntual, no com altres estratègies preventives que requereixen
prendre una pastilla cada dia (anticonceptius orals, PrEP, TaSP) o altres
anticonceptius més permanents (DIU, implant anticonceptiu, etc). - N’hi ha de diferents talles, sabors, materials (per a les persones al·lèrgiques al
làtex) i tipus. De fet, a la nostra entitat disposam de distints models.
És qüestió d’anar provant, trobar la estratègia preventiva o el tipus de preservatiu que més s’adapti a tu per a maximitzar el plaer de les teves trobades eròtiques i deixar de donar-li un paper tan protagonista a l’erecció ja que, com més la persegueixes, més s’amaga!
Isabel Capo
Psicòloga i sexòloga d’ALAS