Comunicat Oficial – INVIHSIBLE

Dia 9 de maig es va inaugurar l’exposició INVIHSIBLE? a l’Hospital de Son Espases. INVIHSIBLE? és un projecte terapèutic i artístic realitzat entre ALAS i Es Baluard, que pretén mostrar la feina realitzada per persones que viuen amb el VIH, referent a les vivències d’aquesta malaltia i els prejudicis socials associats a la mateix. (www.invihsibleblogspot.com)

Una de les obres mostrades ha estat retirada parcialment per mostrar un nu. Des d’ALAS no entenem la retirada del vídeo, ja que no considerem que sigui ofensiu i a més existeix l’opció de no veure-ho per a les persones que gaudeixen de l’exposició. No entenem com el cos nu d’una persona, que a més apareix pocs segons i forma part d’un procés d’alliberament com a missatge que pretén transmetre el conjunt de l’obra, pugui ser censurat. La història de l’art està plena de nus en totes les seves expressions, sempre obeint a diferents objectius, entre ells la motivació cap a la reflexió de l’espectador.

En el VIH-SIDA, fa falta una reflexió social com a pas indispensable per a la lluita contra l’estigma i la discriminació. Les obres de la mostra INVIHSIBLE? pretenen apropar la vivència del VIH a la societat general d’una forma bella, íntima i profunda. Ens dol que, davant un procés de treball realitzat per un pacient, que no ha estat exempt de dubtes i de temors precisament pel desafiament que suposava “quedar-se al nu” i mostrar-se, s’obtingui una vegada més una resposta de rebuig. Ens dol de nou constatar com per a algunes persones, el VIH segueix sent motiu de barrera. I ens dol, finalment, la falta de suport contundent mostrada per Son Espases, que s’ha mostrat col·laborador en tot el procés, i pel que entenem encara menys la seva postura.

Des d’ALAS ens agradaria que l’obra de les papallones, exposada en una de les escales de l’hospital com a part de l’exposició INVIHSIBLE?, fora mostrada íntegrament i en el sentit en el qual l’artista li va concedir.

Agrairíem es considerés la nostra proposta, atenent a la relació de col·laboració que ALAS sempre ha mostrat tant amb els equips mèdics, com amb les gerències de IBsalut.

Agraint l’atenció rebuda,

Joan Lluís Llull Sarralde

President d’ALAS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *