Comunicat Oficial – INVIHSIBLE

Dia 9 de maig es va inaugurar l’exposició INVIHSIBLE? a l’Hospital de Son Espases. INVIHSIBLE? és un projecte terapèutic i artístic realitzat entre ALAS i Es Baluard, que pretén mostrar la feina realitzada per persones que viuen amb el VIH, referent a les vivències d’aquesta malaltia i els prejudicis socials associats a la mateix. (www.invihsibleblogspot.com)

Una de les obres mostrades ha estat retirada parcialment per mostrar un nu. Des d’ALAS no entenem la retirada del vídeo, ja que no considerem que sigui ofensiu i a més existeix l’opció de no veure-ho per a les persones que gaudeixen de l’exposició. No entenem com el cos nu d’una persona, que a més apareix pocs segons i forma part d’un procés d’alliberament com a missatge que pretén transmetre el conjunt de l’obra, pugui ser censurat. La història de l’art està plena de nus en totes les seves expressions, sempre obeint a diferents objectius, entre ells la motivació cap a la reflexió de l’espectador.

En el VIH-SIDA, fa falta una reflexió social com a pas indispensable per a la lluita contra l’estigma i la discriminació. Les obres de la mostra INVIHSIBLE? pretenen apropar la vivència del VIH a la societat general d’una forma bella, íntima i profunda. Ens dol que, davant un procés de treball realitzat per un pacient, que no ha estat exempt de dubtes i de temors precisament pel desafiament que suposava “quedar-se al nu” i mostrar-se, s’obtingui una vegada més una resposta de rebuig. Ens dol de nou constatar com per a algunes persones, el VIH segueix sent motiu de barrera. I ens dol, finalment, la falta de suport contundent mostrada per Son Espases, que s’ha mostrat col·laborador en tot el procés, i pel que entenem encara menys la seva postura.

Des d’ALAS ens agradaria que l’obra de les papallones, exposada en una de les escales de l’hospital com a part de l’exposició INVIHSIBLE?, fora mostrada íntegrament i en el sentit en el qual l’artista li va concedir.

Agrairíem es considerés la nostra proposta, atenent a la relació de col·laboració que ALAS sempre ha mostrat tant amb els equips mèdics, com amb les gerències de IBsalut.

Agraint l’atenció rebuda,

Joan Lluís Llull Sarralde

President d’ALAS