Tenim clar que l’amor i les relacions afectives són forces que mouen el nostre planeta: des d’ocupar les portades de les revistes i la trama principal de la majoria de pel·lícules i llibres, fins a fer que el nostre cor bategui més de pressa i sentir papallones en l’estómac, passant per ser causa de guerres i conciliacions històric-mundials. Fixa’t, jo diria que l’amor és la primera potència mundial!
Per això des d’ALAS volem dedicar l’entrada del blog d’aquest mes a reflexionar sobre les relacions, però no des del “només hi ha un tipus de parella vàlida i que funcioni: noi-noia, monogàmia i per a l’eternitat”. Per qui ens preneu?
Cada vegada són més les persones que ens plantegem que el concepte de parella binomial exclusiva (això és una relació formada per dues persones en la qual el compromís és només mantenir relacions eròtiques afectives l’una amb l’altra) és una cosa que no és viable o que no volem. Lluny queda la idea i l’opinió que només hi ha una sola opció de tipus de relació. Així que repassarem 4 coses sobre les relacions no monògames.
Anotació de Copyright: tot el que comentarem aquí són reflexions tretes de la guia per a crear i mantenir relacions obertes de Tristan Taormino, Opening Up.
No és una opció per a tothom
1- Primer de tot el més important: les relacions obertes no estan fetes per a tothom i no passa res! Les raons i el des d’on fem les coses són importants, així que: no ho facis perquè estigui de moda o perquè la gent del teu voltant l’estigui fent, o perquè sentis insatisfacció i descontentament en la teva relació actual i creus que incloure més gent ho compensarà, ni perquè la teva parella t’estigui pressionant. Si decideixes que és una cosa que t’interessa explorar, que creus que et portarà benestar i que tu i les altres persones involucrades esteu d’acord, doncs ara sí que sí, endavant!
El que fa que funcioni
2- Què fa que una relació oberta funcioni? Doncs mira, els ingredients imprescindibles són: el consentiment (totes les persones involucrades han d’estar genuïnament d’acord), l’autoconeixement (conèixer els meus desitjos, els meus problemes i els meus objectius), la comunicació (prepara’t per a parlar les coses en profunditat i escoltar amb empatia), l’honestedat (dir la veritat ens connecta amb la resta encara que no sempre sigui fàcil), els límits (físics, sexuals i emocionals), la confiança (l’antídot de la gelosia, la competitivitat, la possessivitat, la inseguretat i la por) i el compromís (mantenir les promeses que fem diàriament amb actes i paraules). Perquè totes les persones involucrades estiguin bé serà important que passem per cadascuna d’aquestes portes.
Infinites possibilitats
3- Les possibilitats són infinites, és a dir, no hi ha una sola forma de relació no monògama, sinó tantes com elles mateixes: relacions no monògames en l’eròtic, swinging, polisoltería, poliamor, combinacions, etc. De la mateixa manera que quan planeges un viatge que llegeixes, investigues i mires totes les opcions, amb això igual! Pregunta’t: què és el que més em crida? Tinc un interès només en l’eròtic o també en l’afectiu? Ho volem fer en parella o cadascú/pel seu costat?
Tingues en compte la teva salut sexual
4- Follar sense ansietat ni dubtes fa que sigui més excitant! La salut sexual és crucial per a qualsevol persona amb una relació, i especialment per a les que tenim diverses parelles sexuals. És important tenir tota la informació per a així poder prendre les teves decisions de manera ben meditada i així cuidar-te. No dubtis a consultar-nos si tens qualsevol pregunta sobre salut sexual o si desitges fer-te la prova ràpida a ALAS.
I aquestes són unes simples pinzellades sobre les relacions no monògames. Esperem que us hagin inspirat, fet pensar i fins i tot tal vegada tranquil·litzat. Gaudeix de l’amor, que sí que fa mal, lliga i asfíxia, no ho és!
Sofi Vergara
Psicòloga d’ALAS