round clear component

CHEMSEX – ALAS inicia un nou servei de reducció de riscs

Aprofitant que a ALAS inaugurarem el Projecte Chem-Salut, en aquest post us volem parlar sobre el chemsex.

Així que primer de tot: Què és això del chemsex? El terme ‘Chemsex’ és el resultat d’unir les paraules angleses ‘chemical’ (químic) i ‘sex’ (sexe), i es tracta d’un tipus particular de consum sexualitzat de substàncies que es caracteritza especialment per ser un consum amb la finalitat d’interrelacionar-se amb altres persones en un entorn sexual, podent donar lloc a llargues sessions de sexe, que poden arribar a durar hores o dies.

És important esmentar que, des de fa segles, les persones han utilitzat les substàncies psicoactives en nombrosos contextos, entre ells el sexual. No obstant això, en les últimes dècades és quan aquest fenomen a començat a rebre més atenció, fins arribar a posar-li nom.

Tot i que el consens internacional reserva el terme chemsex per a l’ús de substàncies en contextos sexuals vinculat a la cultura sexual LGTBIQ + (i en particular a la cultura sexual gai), a ALAS, advoquem per fórmules més inclusives, entenent que qualsevol persona independentment del seu col·lectiu, orientació o identitat que decideixi unificar el consum de substàncies i un entorn eròtic, està practicant el chemsex.

Llavors, aquí va la gran pregunta: Què és el que fa que el chemsex sigui chemsex?

– Quanta gent hi participa? La veritat és que no hi ha un nombre mínim ni màxim fix. La seva pràctica pot donar-se entre dues persones, un trio, sexe grupal o seqüencial i també en solitari (veient pornografia o via online amb altres participants).

– Què consum de substàncies el defineix? Tot i que les més assenyalades són substàncies com la metamfetamina i la mefedrona (que són estimulants i per tant augmenten el nostre ritme cardíac i pressió sanguínia i sentim eufòria i excitació sexual), o el GHB (un deshinibidor i anestèsic), la realitat és que pot ser qualsevol substància psicoactiva que s’utilitzi en el context de les relacions sexuals. La veritat és que les substàncies varien molt en funció de les ciutats i països on es practica i que les substàncies d’elecció varien també al llarg del temps pel que és difícil definir el fenomen en base a les substàncies d’elecció.

Chemsex és el mateix que slamsex? No és el mateix. Al chemsex entenem que les substàncies es poden consumir en una varietat de formes (oral, inhalada, fumada, esnifada, etc.) Quan les substàncies són administrades de forma intravenosa (injectades) es coneix com a ‘slamming’ o ‘slamsex’. Per tant, no tot chemsex és slamsex.

Llavors, el chemsex és una cosa que hauríem d’evitar i definir com negatiu i perillós? Doncs això t’ho deixem a tu que ho decideixis benvolgut/da lector/a. El que cal tenir clar és que les relacions sexuals estan per consentir i gaudir-les, i aquí cada persona és responsable i propietària d’explorar i decidir que implica això. Que a tu el que et dona plaer és posar-te la banda sonora del Rei Lleó mentre ho fas? Doncs endavant. Què el que t’agrada és acariciar-te els colzes? Meravellós. I si és el chemsex, idò el chemsex! No deixis que altres defineixin que el que et fa gaudir és vàlid o no.

Entre els motius plaents pels quals les persones practiquen el chemsex trobem, per exemple:

  • Desinhibir-se
  • Augmentar la intensitat i potenciar les sensacions de plaer
  • Sentiment de pertinença a un grup
  • Reducció del dolor de certes pràctiques.

I, què passa amb la gent que practica el chemsex? Doncs que hi ha de tot com a tot arreu. Hi ha persones que el porten molt bé i són capaços de practicar el chemsex d’una manera positiva, aprenent a gestionar les seves pràctiques de forma acurada, prenent les precaucions necessàries, i establint límits i minimitzant potencials riscos. Però com amb tot, no hem d’oblidar que el chemsex pot arribar a convertir-se en una pràctica problemàtica amb conseqüències negatives, com, per exemple:

  • Adquisició i transmissió d’ITS.
  • El desenvolupament d’addiccions a substàncies i comportamentals.
  • Problemes de salut mental.
  • Reaccions adverses, conseqüències físiques i sobredosi.
  • Interaccions amb altres medicacions.
  • Problemes econòmics.
  • Consentiment, abusos sexuals i violacions.
  • Forts sentiments de culpa o vergonya.
  • Pèrdua de plaer en les relacions eròtiques sense consum de substàncies.

Des d’ALAS defensem el que cada persona té el dret (i fins i tot la responsabilitat!) de gaudir de la seva eròtica, el seu cos i el seu cap de setmana lliurement. Però sempre defensarem que el que facis ho facis per tu, per al teu plaer i des de l’autocura.

A vegades, gaudir de l’experiència es veu relegat a una segona posició i la veritable motivació per al consum en aquest context és per bregar amb emocions desagradables, com la falta d’autoconfiança i autoestima, l’homofòbia internalitzada o l’estigma associat a VIH .

Com veieu és un tema al que se li pot treure molt de suc, i a ALAS ens emociona llançar el Projecte Chem-Salut. El que volem és poder oferir-vos des ALAS un entorn segur a on acudir en relació al chemsex, amb la seguretat de que no jutjarem què fas o deixes de fer, i amb la certesa que podrem resoldre qualsevol dels teus dubtes de manera professional i confidencial .

Què t’oferim a ALAS des del Projecte Chem-Salut?

  • Un entorn segur, confidencial i sense judici on acudir amb els teus dubtes, preguntes i reflexions sobre el chemsex.
  • Una atenció individual i personalitzada, amb accés a professionals d’infermeria, treball social i psicologia.
  • Consultes en el format que més s’adaptin a les teves circumstàncies: presencials, telefòniques o online.

En resum, farem tot el possible per guiar-te i assessorar-te en els teus dubtes amb l’objectiu de maximitzar la teva salut sexual i plaer, sense preocupacions o dubtes.

Sofi Vergara
Psicòloga d’ALAS