Cada vegada més pacients accedeixen a la pastilla única contra el VIH

La meitat dels pacients espanyols amb VIH rep tractament amb la pastilla única, que substitueix el clàssic còctel de fàrmacs amb què s’ha tractat el virus de la sida en les últimes dècades.

“Es tracta del tercer gran avanç fonamental en el tractament de la sida”, explica a ELMUNDO.es Josep Maria Gatell, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic de Barcelona. “Primer va ser l’aparició del primer antiretroviral, el 1986. Deu anys després, vam començar a usar combinacions d’aquests fàrmacs, el que va disminuir molt la mortalitat. El 2006, va aparèixer la pastilla única, molt més còmoda i millor tolerada”, assenyala aquest expert .

Gatell, que ha participat en la presentació del Congrés Estàndards de tractament en VIH: avançant cap al futur, promogut per Gilead, creu que aquest tractament es consolidarà en els propers anys com el d’elecció “perquè cada vegada hi haurà més pastilles úniques entre les quals triar “. Segons els seus càlculs, en dos o tres anys el fàrmac únic-aprovat el 2006 – arribarà al 70% de pacients.

“Els pacients nous, excepte rares excepcions, poden tractar amb aquest fàrmac, que conté tres principis químics”, assenyala l’expert català. “Aquells que van començar la teràpia fer anys o dècades no sempre poden perquè en el passat van tenir problemes amb alguns compostos o perquè han desenvolupat resistències”.

Tant Gatell com Santiago Moreno, cap del Servei Malalties Infeccioses de l’Hospital Ramón i Cajal de Madrid i present també en la presentació, han subratllat els beneficis del fàrmac únic des del punt de vista de l’adherència i l’efectivitat.

“La pastilla única és l’aspiració de totes les àrees de la medicina”, ha exclamat Moreno, per a qui la teràpia antiretroviral està tocant sostre, després de les grans avenços assolits per augmentar la tolerància i minimitzar al màxim la toxicitat i efectes secundaris com la pancreatitis i la lipoatròfia.

‘Pagarem un preu molt alt per les retallades’

Mentre el tractament contra el virus de la sida avança, a Espanya “el nombre de nous casos es manté estable des de fa anys (uns 3.500-4.000 a l’any) i les noves infeccions es produeixen en la seva majoria per transmissió sexual, en contra del que passava fa uns anys, quan la via més freqüent era la parenteral “, explica Gatell.

“Lluny de disminuir aquestes xifres, s’han d’estar estables i, fins i tot, amb una xifra discreta a l’alça”, ha puntualitzat Moreno. Un dels principals problemes, com ha destacat aquest expert, és que entre un 50% i un 60% dels casos es diagnostica tard.

“Són necessàries noves mesures per frenar tant els nous contagis com els diagnòstics tardans”, subratlla Gatell. “S’ha de lluitar per resoldre aquest tema i desmantellar el Pla Nacional de la Sida no és una mesura adequada. Assignar menys recursos ara ens farà pagar un preu molt alt en uns anys”, denuncia.

FONT: http://www.elmundo.es/elmundosalud/2012/04/13/hepatitissida/1334324