Buscant una vacuna contra el VIH

Científics de l’Institut de Medicina Tropical i de l’Hospital d’Anvers (Bèlgica), han provat en un grup de 6 voluntaris una nova vacuna terapèutica contra el VIH composta per cèl · lules dentríticas procedents de la sang del propi pacient, que reinyectados en el seu organisme aconsegueix reforçar la resposta immune enfront d’aquest virus. L’avanç, publicat en AIDS, no suposa una cura per al VIH, però demostra que la vacuna, fabricada a base de cèl · lules dentríticas del propi pacient, és segura i té algun efecte terapèutic, encara que limitat.

A Espanya, l’equip de Felipe García, de l’Hospital Clínic de Barcelona, ​​ja ha treballat amb vacunes de cèl · lules dendrítiques. Però, com explica Juan Carlos López, de l’Hospital Gregorio Marañón, són inmunógenas en persones que ja estan infectades per VIH. «El problema que tenen és que la seva preparació requereix un enorme esforç de recursos físics i humans, pel que en realitat són poc viables a la pràctica clínica. Per això en aquest estudi només s’ha provat en 6 pacients ».

Encara que hi ha fàrmacs eficaços contra el VIH, no s’ha aconseguit eliminar el virus. El problema ja està identificat: el sistema immune no pugui amb la infecció viral. Un dels elements claus de la resposta immune són les cèl · lules dendrítiques.

Cèl · lules ensenyades

Ara, els investigadors belgues han aconseguit ‘carregar’ cèl · lules dentríticas de voluntaris seropositius al laboratori amb les instruccions de construcció (informació genètica en forma d’ARN missatger) per a les proteïnes del VIH. Així han aconseguit fer que les cèl · lules dentríticas executin les instruccions i mostrin les típiques parts del VIH en la seva superfície.

Posteriors investigacions realitzades en test de laboratori han demostrat que les cèl · lules dentríticas ‘carregades’ són capaços d’iniciar una resposta immune. En l’assaig amb voluntaris, s’ha vist que la vacuna marduix la resposta immune-les cèl · lules eren cada vegada millors en la tasca de suprimir el virus-. No obstant això, el VIH mantenia la seva capacitat de ‘disfressar’, aconseguint canviar les seves proteïnes prou ràpid i amb prou freqüència com per permetre que almenys diversos virus escapessin a l’atac.

FONT: http://www.abc.es/salud/noticias/buscando-vacuna-contra-1