BLOG 8-M: 4 COSES QUE LES DONES QUE CONVIUEN AMB EL VIH VOLEN QUE SÀPIGUES

Des d’ALAS som conscients de les particularitats que comporta la combinació d’aquestes dues realitats, dona i VIH, i és per això que cada mes fem una trobada específica per a elles, perquè puguin compartir les seves vivències en un entorn segur i d’enteniment mutu.

I diem entorn segur perquè, en el moment que es rep el diagnòstic de VIH, l’estigma associat encara a la infecció porta a les persones que conviuen amb el virus a l’ocultació de la seva realitat. Però, avui dia, viure amb el VIH no és igual que fa 40 anys. És per això que les nostres dones amb ALAS volen compartir amb tu 4 reflexions, 4 realitats que, si tothom conegués, farien del món un lloc molt menys hostil per a elles.

• Som persones normals. Amb els nostres estudis i carreres professionals, amb les nostres famílies, fills i filles, amb aficions i moltes ganes de menjar-nos el món. El VIH continua associant-se a persones que consumeixen substàncies o homes gais. Si ets dona l’única opció que et queda és ser promíscua i, encara que en la majoria d’ocasions no és el cas, Què passaria si fos així? Estem en el segle XXI.

• Més de la meitat de les dones adquireixen el virus a través de la seva parella estable. Més de la meitat! Per tant, no és tant una qüestió de promiscuïtat sinó de baixa percepció de risc. Com si el VIH fos una qüestió de col·lectius de risc, quan el risc resideix en les pràctiques. I pràctiques de risc les duen a terme totes les persones amb independència del seu sexe, gènere i orientació sexual.

• Aquesta baixa percepció de risc en les dones dona lloc al fet que no es contempli la necessitat de fer-se la prova del VIH i a que els diagnòstics siguin tardans, moltes vegades durant el procés d’embaràs o per haver de consultar a un/a altre professional sanitari/a per altres motius. Com més tardà el diagnòstic, més afectació de les defenses i majors conseqüències negatives per a la salut. L’única manera de saber si es conviu amb el VIH és fent-se la prova!

• El tractament antiretroviral per al VIH permet que la càrrega viral baixi fins a tal punt que és indetectable. Quan una persona amb el VIH és indetectable, no pot transmetre el virus a través de relacions sexuals, ni a través de l’embaràs o el part. És a dir, les dones amb el VIH diagnosticat i en tractament poden tenir bebès seronegatius i compartir la seva vida sexual amb persones seronegatives sense risc de transmetre el virus ni a les seves parelles sexuals, ni als seus fills/es ni a ningú.

Les armes més potents contra l’estigma i la discriminació són la informació i el coneixement. Així que, si has arribat fins aquí, estimada lectora o lector, gràcies per contribuir amb petites accions com aquestes a fer del món un lloc menys hostil per a les persones, i en aquest cas particular, per a les dones que conviuen amb el VIH. Et convidem que ho comparteixis amb el teu entorn, d’aquesta manera, podràs contribuir a canvis més globals. Està en mans de totes i tots lluitar contra l’estigma i la discriminació!

Isabel Capo
Psicòloga i Sexòloga d’ALAS