La salut sexual és un aspecte fonamental del benestar general, i és crucial per a totes les persones, independentment de la seva orientació sexual. No obstant això, les persones bisexuals enfronten desafiaments únics respecte a la seva salut sexual, sovint a causa de la falta de visibilitat, prejudicis i estigmatització tant en la comunitat LGBTQ+ com en la societat en general.
Què és la salut sexual?
La salut sexual no es refereix únicament a l’absència d’infeccions de transmissió sexual (ITS), sinó que abasta un estat de benestar físic, emocional, mental i social en relació amb la sexualitat. Això inclou la capacitat de gaudir de relacions sexuals segures, consensuades i plaents, així com l’accés a informació i serveis de salut sexual adequats.
Desafiaments específics per a la comunitat bisexual
Les persones bisexuals sovint enfronten discriminació tant de la comunitat heterosexual com de l’homosexual. A vegades la bisexualitat no es percep com una orientació única sinó com a persones que alternen l’heterosexualitat i l’homosexualitat, i això no és així. El pensaments estereotipats cap a les persones bisexuals inclouen que són persones vicioses, promíscues, poc lleials o que la bisexualitat realment és una “tapadera” de la seva homosexualitat. La bifòbia, és a dir el rebuig i violència cap a les persones bisexuals, impacta negativament en la seva salut mental i sexual.
La invisibilització de la bisexualitat deixa a les persones bisexuals sense la informació adequada sobre com cuidar la seva salut sexual. Els recursos i les campanyes de salut pública poden passar per alt les necessitats específiques de la comunitat bisexual, la qual cosa limita l’accés a l’atenció que requereixen. Per exemple, l’assumpció de l’orientació basada en la teva parella actual: que jo sigui una dona , i que la meva parella actual sigui un home, no em fa menys bisexual.
A més, com a estratègia de protecció, les persones bisexuals poden sentir pressió per a conformar-se a les expectatives de monosexualitat (atracció cap a un sol gènere) o per a “triar” una orientació sexual “definida”, cohibint realment explorar la plurisexualitat desitjada.
Promovent la salut sexual en la comunitat bisexual
Educació inclusiva: És fonamental que l’educació sexual abordi la diversitat sexual de manera inclusiva, proporcionant informació precisa i respectuosa sobre bisexualitat. Una educació sexual que inclou tant les vivències monosexuals com plurisexuals, i celebri la pansexualitat i la bisexualitat com orientacions valides, reals i sanes.
Accés a serveis de salut especialitzats: Els/les professionals de la salut han d’estar capacitats/ades per a entendre les necessitats específiques de la comunitat bisexual i oferir un ambient lliure de judici. Això inclou una atenció mèdica que consideri les possibles relacions múltiples i la prevenció adequada de ITS en contextos bisexuals.
Visibilitat i suport: Fomentar la visibilitat de la bisexualitat en la societat i dins de la comunitat LGBTQ+ és clau per a combatre l’estigma. Grups de suport i recursos dedicats poden proporcionar un espai segur on les persones bisexuals puguin compartir les seves experiències i accedir a la informació i atenció que necessiten.
La salut sexual és un dret humà que ha de ser accessible per a totes les persones, incloent-hi la comunitat bisexual. En abordar els desafiaments específics que enfronten les persones bisexuals, podem treballar cap a un futur on la salut sexual sigui realment inclusiva i equitativa per a tots i totes. L’educació, l’accés a serveis adequats i la promoció de la visibilitat són passos essencials per a assegurar que les persones bisexuals puguin gaudir d’una vida sexual saludable, plena i respetada.
Si necessites abordar aquest i altres temes sobre la teva salut sexual, és tan fàcil com contactar amb nosaltres! Només has de fer click aquí.
Marta Bibiloni i Sofi Vergara
Infermera i psicòloga d’ALAS