Es compleixen 20 anys del naixement de Ben Amics, l’Associació de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals de les Illes Balears, una de les entitats que més han lluitat contra la Sida en la nostra comunitat. És per això que hem aprofitat per entrevistar a Jan Gómez, activista i president de l’associació:
ALAS: Què és Ben Amics?
Jan Gómez: Som una associació balear amb 20 anys de trajectòria, que treballem per a la conquesta dels drets del col·lectiu LGTBI i la justícia social. Volem aportar el nostre granet d’arena amb la finalitat d’evolucionar cap a un món més plural, conscienciat i sensibilitzat amb la diversitat afectiva i sexual.
Som un espai segur per a totes aquelles persones del col·lectiu que en el seu context, com la família o el treball, no troben un espai al que acudir, i ens encarreguem de ser un bon lloc per a que puguin venir a la nostra seu, a expressar les seves inquietuds i es sentin realment entre iguals.
A: 20 anys són un caramull. En quins canvis heu contribuït al llarg de la vostra història?
JG: A nivell autonòmic, podem destacar sobretot el canvi social que s’ha produït, partint d’una societat prou tancada, amb la que hem treballat i, poc a poc, s’ha anat obrint i sensibilitzant amb la nostra causa. Per citar un exemple, en els nostres inicis, ni tan sols els polítics ens volíen rebre com a associació.
Hi ha hagut un avenç a nivell legal, amb la Llei autonòmica de parelles de fet, molt important per al nostre col·lectiu. També és destacable la Unitat de Gènere de l’Hospital de Son Espases. Recentment, vam ser rebuts pel Cap d’Estat, implicant el reconeixement que ens correspon per a deixar de ser considerats ciutadans de segona categoria.
A: Com celebrareu aquest vintè aniversari i els èxits que els acompanyen?
JG: Ho celebrarem com es mereix. Organitzem una gala en el Teatre Xesc Forteza, que se celebrarà el pròxim dijous, 13 de novembre, a les 20:00h., tot i que obrirem les portes una hora abans, per a que totes i tots els assistents pugueu veure l’exposició que hem preparat amb fotografies, retalls de premsa i documents que pertanyen a l’arxiu històric de Ben Amics.
Presentaran la gala David Gilabert, Sílvia Petit i un referent pel nostre col·lectiu, Vivian Caoba. Pel que fa a les actuacions, comptarem amb Phussyon, Dani García, el Mallorca Gay Men’s Chorus i una adaptació del musical de Rent, que s’estrenarà pròximament a l’Auditorium de Palma.
A: Us heu muntat una bona festa, però encara queden moltes passes per fer. Quins són els pròxims reptes de Ben Amics?
JG: Ara mateix contemplem tres eixos fonamentals en els que hem de treballar. El primer de tots és a nivell legal, per que encara no hem aconseguit la plena igualtat, ja que seguim sent discriminats en molts àmbits, com el laboral, l’educatiu o el sanitari. Son necessàries lleis com la que s’ha aprovat recentment a Catalunya contra la LGTBfòbia.
Un altre eix és l’educació, ja que creiem que el canvi social passa per l’educació afectiva i sexual, contemplant el respecte i l’acceptació de la diversitat sense discriminació i prejudicis.
Finalment, tampoc podem deixar de banda els delictes d’odi que es produeixen en el nostre país, per que el col·lectiu que els sofreix en major mesura és el nostre, per damunt, per exemple, de les persones immigrants. Això suposa que hem de fer un esforç per intervenir i pal·liar la situació.
A: Les campanyes i accions per la salut sempre han estat molt lligades a Ben Amics i altres organitzacions LGTBI. Quines són les vostres prioritats en aquest àmbit?
JG: Cert és que la salut sempre ha estat un dels nostres eixos fonamentals de treball. De fet, un dels motius pels que va néixer Ben Amics fou la necessitat de donar una resposta en aquest sentit, ja que el VIH ens afectava de ple, sobretot a homes gais i bisexuals entre altres col·lectius.
Tenim clar que hem de seguir formant part de la plataforma Taula per la Sida, conjuntament amb ALAS, Creu Roja Joventut, Metges del Món i Siloé, ja que la unió de les entitats ens permet lluitar amb més força. Enguany hem apostat per reforçar l’aliança amb ALAS, signant un conveni de col·laboració per fer front comú a favor de la prevenció del VIH. També disposem un grup de salut que s’encarrega de fer prevenció en locals d’oci freqüentats per persones LGTBI.
A: El VIH afecta de la mateixa manera a totes les identitats del vostre col·lectiu?
JG: No, és important estudiar les necessitats de cadascuna de les identitats i els prejudicis i/o estigmes que les afecten. Es senzill pensar en una campanya dirigida al col·lectiu gai, però moltes persones i institucions ni es plantegen la intervenció amb dones lesbianes i bisexuals, que han sigut completament oblidades en les campanyes de prevenció, i ni tan sols els i les professionals sanitaris que les atenen són conscients de que també requereixen una atenció específica com qualsevol altra identitat o col·lectiu.
A: Per acabar, tot l’equip d’ALAS us volem felicitar per la feina feta durant aquests anys, i esperem poder col·laborar amb vosaltres moltes vegades més en el futur.
JG: Gràcies a vosaltres. Aprofitem per convidar-vos a vosaltres i a tothom que vulgui a venir a la gala pel 20è aniversari. Us ho passareu d’allò més bé!
Venda d’entrades aquí
Joan Viver
Coordinador de la Prova Ràpida del VIH