Autocura i salut sexual

Comencem amb una pregunta fàcil: quantes de les següents coses fas?
– Anar a la perruqueria (o tallar-te tu mateix/a els cabells a casa) per a tenyir-te, rapar-te, retallar-te les puntes o posar-te oli de coco.
– Fer-te la manicura o la pedicura.
– Anar al dentista per a fer-te una neteja.
– Revisar-te la vista a l’òptica.
– Anar a córrer, a la teva classe de ioga, entrenar força, etc.
– Asseure’t per a fer la teva llista de la compra segons el teu pla de menjars setmanal.

Segurament tres o més del llistat formen part dels teus hàbits de salut: enhorabona, ets una persona compromesa amb tu mateixa!

La salut és un recurs per a la vida. La salut es viu per les persones en la vida diària, allà on s’aprèn, es treballa, es juga i s’estima. I l’autocura engloba totes aquelles activitats pel qual les persones assumeixen una major responsabilitat en la seva pròpia salut.

Però… i la salut sexual? Com te n’encarregues? Com la cuides?

La salut sexual és un estat de benestar físic, mental i social en relació a la sexualitat.

Mentre que altres dimensions de la salut, com la dental o la nutricional, cada vegada reben més atenció i dediquem recursos (temporals i econòmics) en la seva cura i manteniment, la salut sexual és la gran oblidada. Per exemple, segur que t’has passat més temps “investigant” quin condicionador protegirà millor els teus cabells a l’estiu, que el temps que t’has parat a pensar quin lubrificant prefereixes per a les teves relacions eròtiques.

Tal volta tens un munt d’apps al mòbil per a identificar els ultraprocessats en el supermercat, o per a comptar la quantitat de passes que fas al dia, però la idea d’anar a fer-te les proves ràpides d’ITS de forma rutinària segur que no és al teu cap.

Repeteix amb mi: la salut sexual és salut! I es mereix la mateixa atenció que qualsevol altra àrea. Parar esment a les nostres necessitats sexològiques es continua percebent des del tabú i el judici (com si fer-ho fos de persona viciosa i descarrilada) i sol donar-se exclusivament des del nivell terciari de la prevenció (quan ja “hi ha un problema” i llavors s’uneixen les nostres amigues, la Sra. Vergonya i la Sra. Culpa). I sense oblidar que està obstaculitzat a escala estructural i mantingut per l’estigma social (el nostre amic el Sistema Cis-heteropatriarcal sempre present).

La nostra salut sexual es construeix a través de l’atenció a un/a mateix/a i a les altres persones, quan és possible prendre decisions i tenir un cert control de les circumstàncies vitals i quan la societat va creant (tant de bo més recursos per als CAITS, tant de bo material preventiu per a l’eròtica i productes per a la menstruació gratuïts, tant de bo un Ministeri d’Igualtat que continuï treballant per lleis que garanteixin els nostres drets reproductius i el nostre dret a l’accés a la salut sexual).

I ara estareu pensant: “val Sofi, sí, m’has convençut, com començ? Com em convertesc en el meu propi agent de salut sexual?”

Amor, això ho has d’anar construint tu, però et deix aquí uns tips que són de collita pròpia:
– Si ets una persona eròticament activa, apunta a l’agenda cada 3 mesos fer-te les proves ràpides d’ITS. A ALAS són gratuïtes i confidencials, demana cita aquí.
– Prova i experimenta fins que donis amb els preservatius i lubrificant que millor et vagin. No tots són iguals: n’hi ha de diferents grandàries i efectes. Per exemple, aquí una servidora amb els anys, em vaig adonar que els condons sense làtex m’anaven millor. A ALAS també repartim material preventiu de manera gratuïta, agafa cita aquí.
– Proposa en el teu club de lectura o entre la teva colla d’amistats un llibre sobre sexualitats com per exemple “Follem?” de Bel Olid, “Los monologos de la vagina” d’Eve Ensler, “Las cosas claras” d’Arola Poch, “Kink” de Roxane Gay. Que bonic que puguis crear un espai amb el teu cercle pròxim per a poder parlar d’allò de què a vegades ens costa tant.
– Convèncer a la teva mare perquè us tatueu: “la salut sexual és salut” (és broma!)

I podria seguir, seguir i seguir, però l’important és que comencis i que sigui una cosa que a tu et serveixi i et beneficiï. Molt d’anim en aquesta nova aventura i des d’ALAS t’esperem amb els braços oberts per a acompanyar-te en la teva cura.

Sofi Vergara
Psicòloga d’ALAS