ALAS posa en marxa el programa PARES a l’Hospital d’IncaInca, a 17 de maig de 2010.- El gerent de l’Hospital Comarcal d’Inca (HCI), Federico Álvarez,  i el president de l’Associació  de Lluita Anti Sida de les Illes Balears (ALAS), Joan Lluís Llull, han signat aquest matí un conveni de col·laboració per a l’execució del programa de Prevenció i Promoció de la Salut a través de l’educació per Pares a l’HCI (programa PARES). En aquest acte hi han participat també, Margalida Buades, Directora General de salut Pública del Govern de les Illes Balears, Tomàs Hernández, Secretari del Plan Nacional de Sida, Dori Martínez, membre del consell executiu de CESIDA, i el Dr. Rafael Cantarero de la Unitat de VIH/Sida de l’HCI.

El programa PARES  va dirigit a persones amb infecció per VIH que acudeixen al centre hospitalari de control, i que es caracteritzen per una falta d’adherència al tractament, baix interès per les mesures preventives, carències en autoestima, i necessitats de suport psicosocial, entre d’altres. L’objectiu general del programa és millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH a través de la prevenció i la promoció de la salut, fomentant la prevenció en conductes de salut, autocura, adherència al tractament, reducció de comportaments de risc, reforçar l’autoestima i la percepció d’autoeficàcia a través de la intervenció dels pares a l’hospital.

Un dels trets més destacats del programa –ha explicat Dori Martínez de CESIDA- és que el personal educatiu contractat són “iguals”, persones amb infecció VIH que treballen pel programa de forma regular, després d’haver rebut la formació necessària per a fer-ho i amb l’avantatge de tenir l’empatia necessària per a parlar amb una altra persona afecte de VIH/Sida.

Metodologia del programa:

a.       Acordar i negociar amb la gerència de l’hospital la participació en el Programa.

b.      Seleccionar les persones mediadores.

c.       Realització d’un taller d’actualització i reforç de les capacitats de les persones mediadores sobre conductes de salut, autocura, tractaments, reducció de comportaments de risc i foment de l’autoestima i la percepció de l’autoeficàcia entre persones amb VIH. Actualització en farmacologia, maneig de les emocions i exposició de situacions durant la intervenció.

d.      Elaborar i difondre materials i eines per al reforçament de capacitats de les persones mediadores als hospitals.

e.      Realitzar intervencions als hospitals amb persones amb VIH que acudeixen a rebre atenció especialitzada.

f.        Difondre materials d’informació sobre conductes de salut, autocura, adherència al tractament, reducció de comportaments de risc, autoestima i percepció d’autoeficàcia.

g.       Seguiment i avaluació de les intervencions i dels resultats obtinguts.

En aquests moments el programa Pares es du a terme a 5 hospitals de l’Estat Espanyol, i l’Hospital Comarcal d’Inca és el primer centre hospitalari de les Illes Balears on s’executarà el programa. Federico Álvarez ha manifestat la seva satisfacció per a la signatura d’aquest conveni, ja que amb això s’incrementarà encara més el nivell de qualitat en l’assistència sanitària de les persones a l’HCI i la proximitat i la humanització de la relació metge-pacient, la qual cosa repercutirà –sens dubte- en els resultats. Joan Lluís Llull, president de ALAS, s’ha mostrat molt content de començar el programa a les Illes Balears i ha expressat la intenció d’ALAS de seguir treballant per a arribar a altres hospitals de la Comunitat Autònoma.

El Dr. Cantarero, de la Unitat de VIH de l’HCI ha explicat que més de 100 pacients afectes per VIH/sida estan en seguiment a l’HCIN amb uns resultats d’eficàcia i d’adherència al tractament molt bons. “Un dels objectius de les Unitats de VIH –ha dit el Dr. Cantarero- és aconseguir una alta taxa d’adherència al tractament dels pacients d’infecció crònica per VIH, i aquest programa ens pot ajudar a aconseguir-ho” La unitat de VIH proposarà els pacients susceptibles de rebre ajut pel programa Pares, i és aquí on entra el paper de “l’igual” o mediador.

El programa PARES  és una iniciativa de CESIDA (entitat de la qual és membre ALAS) i finançada pel Ministeri de Sanitat i Política Social a través del Plan Nacional sobre el Sida.

Finalment la directora general de Salut Pública ha volgut deixar manifest el seu suport a la iniciativa que avui comença amb la col·laboració entre ALAS i l’HCI, i ha destacat la importància de la col·laboració i enteniment entre diferents institucions i/o entitats, que permet que nous projectes -beneficiosos i necessaris per als ciutadans- es puguin dur a terme.