ALAS ja treballa a Eivissa!

A la fi ja ho podem dir: Estem treballant a Eivissa!!

Hem tornat a les Pitiüses després de la crisi econòmica i el passotisme de les Administracions Públiques. Hem treballat molt dur per aconseguir-ho, i no podíem mirar cap a una altra banda quan l’alta taxa de VIH a les illes és tan alta!

Avui, el nostre Coordinador, Joan Viver, entrevista a la nostra referent a Eivissa: Alicia Ribas, psicòloga clínica i de la salut, qui ja ha atès a les primeres persones usuàries que han accedit a ALAS després del nostre retorn. Volem que la conegueu un poc més per si un interessa contactar amb ella.

Joan Viver: Alicia, parla’ns un poc de tu.

Alicia Ribas: Sóc psicòloga i neuropsicòloga, nascuda a Eivissa. Em vaig formar a la Universitat de Barcelona i tinc un màster en Neuropsicologia i en Psicogerontologia i màster en Psicologia Clínica i de la Salut. Sempre m’han interessat els temes relacionats amb la salut i el benestar de les persones, és per això que exerceixo com a psicòloga en l’àmbit privat i des de principis de 2018 estic fent feina per ALAS.

JV: Perquè t’interessa treballar en una entitat sense afany de lucre?

AR: Sempre m’ha agradat ajudar a altres persones i, de fet, abans ja havia treballat amb altres associacions. Penso que és molt enriquidor. Tot i que a vegades pot arribar a ser dur perquè es troben moltes dificultats pel camí com, per exemple, la poca implicació d’algunes administracions públiques. També és molt gratificant veure que amb la teva feina pots ajudar a millorar la vida de  les persones. És important a més tenir en compte el tracte de proximitat de des del que actuen les associacions, que fa que les persones ateses se sentin  còmodes i en confiança.

JV: Com afrontes aquesta nova etapa a ALAS?

AR: Amb moltes ganes i il·lusió. Aquest projecte és un nou repte, volem que s’arribi a consolidar a les Pitiüses i que ALAS torni a obrir de nou la seva seu aquí.

JV: Perquè creus tu que és important treballar a les Pitiüses?

AR: Perquè és una necessitat real. La taxa de VIH a les Eivissa és alta,  hi ha persones usuàries que no reben una atenció integral per falta de serveis i aquesta demanda no està coberta. Els nostres usuaris i usuàries han de tenir els mateixos drets que els residents a altres llocs d’Espanya. A més, aquí tenim el problema de la insularitat, i hem de dependre de vaixell o avió per accedir a molts serveis. Des d’ALAS ens apropem a la gent perquè puguin  accedir a la nostra entitat d’una manera més còmoda.

JV: Segons la teva experiència, quines necessitats has vist en les persones que viuen amb el VIH?

AR: La gran majoria venen perquè necessiten que algú els escolti. Moltes vegades cerquen informació, orientació, afrontar el diagnòstic; també es veuen molts cassos amb problemes d’ansietat, depressió, baixa autoestima, etc.  A més, l’estigma cap a les persones amb VIH encara està molt present i treballem per reduir-lo.

JV: Llavors, què ofereix el servei per cobrir aquestes necessitats?

AR: En aquest servei s’ofereix atenció psicològica gratuïta. La teràpia es distribueix al llarg de varies sessions d’aproximadament una hora de durada, on es van treballant amb la persona les diferents àrees en les que es troben dificultats. A més, es fa un seguiment d’aquells casos més complicats i se’ls hi ofereix suport més enllà de la teràpia. Si les persones usuàries necessiten informació o tenen algun dubte respecte al VIH, també se les deriva a l’equip tècnic de la seu  d’ALAS de Palma, on s’ofereix una atenció integral. Per millorar aquest servei, els tècnis d’ALAS es desplacen de forma periòdica a Eivissa i oferir així una atenció de més qualitat i de fàcil accés.

JV: Alicia, moltes gràcies pel teu temps i predisposició amb ALAS. És un plaer poder treballar amb tu!

AR: Gracies a vosaltres.

Joan Viver, Coordinador, i Alicia Ribas, Psicòloga