ALAS comença a oferir assessorament juríc a Mallorca

pintada-nombre-pixelado

Gràcies a un conveni signat entre l’Associació de Lluita Anti-Sida i el bufet d’advocats “Gómez y Asociados”, les persones afectades pel VIH que han vist minvats els seus drets podran rebre un servei d’assessorament jurídic personalitzat.

Fins ara, la majoria de consultes legals que es rebien a ALAS no arribaven a denunciar-se per que l’associació no comptava amb cap recolzament jurídic professional. Per això, és vital que empreses sensibilitzades amb la causa ofereixin el seu recolzament per a veure garantits els drets de les persones afectades pel VIH.

En paraules de l’advocada Sara Gómez, de Gómez y Asociados aquest conveni “suposa un compromís per part del nostre despatx, ja que ens proposem ser el primer bufet a Balears especialitzat en assessorament jurídic en la matèria, col·laborant activament en estudis legals i en la lluita pel reconeixement dels drets del col·lectiu. Estam segurs de que gràcies a aquest conveni podem oferir, juntament amb ALAS, majors garanties i respostes. Fins i tot estem treballant en protocols d’actuació en alguns àmbits que impedeixen exercir amb normalitat els seus drets al col·lectiu degut al desconeixement i obscurantisme que existeix en les Administracions i, en especial, en sectors rellevants com pot ser el sanitari”.

Des d’ALAS agraïm l’ajuda de “Gómez y Asociados” per a poder actuar també a Mallorca davant casos que vulnerin els drets de persones afectades pel VIH, com els casos recents de Madrid, sobre l’acomiadament improcedent per ser portador del virus del VIH; o el de Santander, on es va revelar l’estat serològic d’una persona, vulnerant el seu dret a la intimitat. “Aquests exemples són molt sonats, però hi ha molts altres casos sense tanta repercussió mediàtica que succeeixen contínuament i mereixen ser atesos correctament” argumenta Marta Morales, treballadora social d’ALAS.

Recentment s’alertà a ALAS de l’existència d’una pintada a Inca, en la que s’acusava a una persona en particular de ser portadora del VIH, “El simple fet de que es duguin a terme actes com aquest és un símptoma de que encara queden molts obstacles per superar, i que l’atenció de les persones afectades va més enllà de la medicació”, explica el president de l’associació, Joan Lluís Llull. En aquest cas, ALAS contactà amb Mª del Carmen Oses, Delegada de Serveis Socials, Sanitat, Gent Gran i Igualtat de l’Ajuntament d’Inca, qui ràpidament s’encarregà de que aquesta acusació fos eliminada de la paret.

Iniciar un procés legal en el sistema judicial espanyol és llarg i costós, pel que moltes persones afectades pel VIH se senten indefenses i sense cap recolzament institucional. És per això que ALAS vol complementar amb aquest servei els que ja ofereix des de fa anys, com l’atenció psicològica, el recolzament social i el repartiment de material preventiu.

Joan Viver
Coordinador d’ALAS