5 LLENGUATGES DE L’AMOR = 5 IDEES PER A SANT VALENTÍ

S’acosta el 14 de febrer, arriba Sant Valentí! Un dia en què es celebra l’amor, l’enamorament, l’afecte, estimar a algú… Aquests sentiments poden anar dirigits a qualsevol persona, sigui parella, amistat, algú amb qui es manté una relació esporàdica i/o relacions sexuals i un llarg etc. És a dir, que aquest dia no només és pot celebrar si tens parella afectiva, així que no tens excusa! Per tot això, enguany et proposem innovar, no caure en el clixé i et portem un post amb idees originals perquè en aquest 2021 el teu dia sigui interessant… Que, a veure, a ningú li amarga un dolç i els bombons, les flors i els sopars amb espelmes estan molt bé, però tenint en compte que aquest any Sant Valentí cau en diumenge… Per què no reservar-nos el dia per, a més, explorar totes les idees que us portem?

Comencem esmentant una realitat (que sovint ens passa desapercebuda i pot crear conflictes en les relacions amb els/les altres): Cadascun/a de nosaltres té la seva forma única i particular de mostrar i manifestar el seu amor, i cap és millor que una altra, totes són vàlides. No hi ha dues persones que estimin de la mateixa forma. Per això, embarcar-se en el món de les relacions (siguin del tipus que siguin) suposa una gran aventura i una experiència de la qual podem aprendre de totes aquelles persones amb les quals ens anem relacionant.

Segons va explicar un senyor anomenat Gary Chapman, allà per 1992, existeixen 5 formes bàsiques d’expressar i experimentar amor (“llenguatges de l’amor”) i cadascuna de les nostres propostes està associada a un d’aquests llenguatges. Sents curiositat? Continua llegint.

1. PARAULES

Les persones que utilitzen aquest llenguatge s’expressen verbalitzant el que senten. Les paraules són el vehicle que els permet transmetre el seu afecte, suport, atracció, desig, etc. Està demostrat que una de les bases d’una relació forta i sana és una bona comunicació (en tots els àmbits) ja que fomenta la seguretat, el benestar i l’autoestima. Cal tenir en compte que tan importants són les paraules com el com s’expressen (llenguatge no verbal, el lloc on es diuen…) perquè sigui creïble per a l’altra persona.

  • PROPOSTA: I si deixem volar la imaginació i elaborem (sols/es o en companyia) un relat eròtic? Pot ser molt gratificant i divertit explorar alguna fantasia que ens motivi i exciti i plasmar-la per escrit. Us recomanem que agafeu paper i boli i comenceu a escriure, sense cap mena de censura, deixant que les paraules flueixin i guiïn la vostra mà, sense jutjar-vos ni qüestionar-vos. El món de les fantasies és únic i particular i permetre’s explorar-lo pot descobrir-nos coses inesperades, alhora que posar-nos com una moto.

2. COMPARTIR TEMPS DE QUALITAT

Viure en una societat on tot són presses i exigències, on el treball ocupa un eix central en les nostres vides i on se’ns bombardeja de manera constant amb què necessitem certes coses per a ser feliços (cotxe, mòbils, viatges…) pot fer-nos perdre el focus del que realment importa: Gaudir del que tenim aquí i ara, compartint-ho amb les persones que estimem. Temps de qualitat no és compartir un temps i un espai sinó emprar això per a connectar amb les altres persones, escoltar i que ens escoltin, deixant de costat les presses i les obligacions.

  • PROPOSTA: I si convertim una cosa rutinària en una cosa extraordinària? Què et sembla aprofitar el moment de la dutxa per a compartir un moment de qualitat amb tu mateix/a o amb altres persones? En algun moment del dia totes i tots passem per aquest lloc, normalment amb presses i pensant en moltes altres coses, sense ser conscients de com cau l’aigua sobre els nostres cossos, del massatge que ens proporcionem en ensabonar-nos, de les bones olors que ens emboliquen… Regalar-nos una dutxa eròtica és una bona manera de connectar i gaudir sense sortir de casa. Encara que també es pot fer a una dutxa o banyera que no sigui la teva, això ja queda a la teva elecció.

3. REGALS

Les persones en les quals predomina aquest llenguatge de l’amor són detallistes i expressen els seus sentiments a través d’obsequis. Si és cert que, en aquesta societat consumista i generadora de necessitats, el significat dels regals s’ha devaluat i es pensa que quants més i més cars, millor. Però un regal pensat o fet amb afecte pot i sol tenir molt més valor, sigui quin sigui el seu preu. El llenguatge dels regals va més enllà del detall en si mateix ja que la persona que el lliura ha invertit un temps i un esforç pensant en la persona destinatària, a més d’haver gaudit amb el procés.

  • PROPOSTA: I si aquest Sant Valentí ens atrevim a explorar el món de les botigues de joguines eròtiques? Quan la situació actual ho permeti, anar a un sex shop a xafardejar els productes pot ser un moment molt divertit i eròtic. No obstant això, en aquestes circumstàncies o si directament un/a no vol moure’s de casa, existeixen moltíssims sex shop online on fitxar les darreres novetats. Només anar o mirar pot resultar molt estimulant i prendre la metxa de la passió. Però si ens ve de gust invertir, avui us suggerim una joguina unisex que pot delectar a qualsevol persona. Es tracta de EGGO, un ou vibrador amb comandament a distància que pot ser emprat tant de manera vaginal com anal i que serveix també per a estimular el gland, el clítoris, els mugrons… A més, és submergible i, gràcies al comandament se li pot cedir el control a una altra persona, quasi no fa soroll i té fins a 28 modalitats de vibració. Per descomptat, no deixarà indiferent a ningú.

4. ACTES DE SERVEI

Aquest llenguatge consisteix en fer coses per l’altra persona com, per exemple, favors i/o encarregar-se de certes tasques o activitats que a l’altre/a no li agradi realitzar. Per aquestes persones dur a terme aquest servei no suposa una obligació sinó una forma generosa d’ajudar a l’altra persona.

  • PROPOSTA: I si convertim un acte de servei com pot ser cuinar en una cosa sorprenent i eròtica? Has sentit parlar del Nyotaimori o Nantaimori? Aquesta pràctica consisteix en menjar sushi o sashimi damunt d’un cos nu. Què a la persona que vols sorprendre no li agrada el sushi? No passa res! La idea és innovar i que el nostre cos ens permeti servir l’entrant que després donarà pas al plat principal: Nosaltres!

5. CONTACTE FÍSIC

És el “llenguatge de l’amor” per excel·lència. Tocar-se, acariciar-se, abraçar-se, besar-se, mantenir relacions eròtiques… Aquest llenguatge sol predominar a l’inici de les relacions i és important cuidar-lo i fomentar-lo, tant cap a un mateix com en les nostres relacions afectives i/o sexuals. El contacte físic aporta seguretat i connexió, però pot anar disminuint amb el pas del temps. Igual que faríem amb una flor, dia a dia cal estimular-ho perquè sobrevisqui.

  • PROPOSTA: Reconeguem-ho. El model sexual que se’ns ha transmès és rígid i limitat: La majoria de pràctiques giren entorn al penis (que per descomptat ha d’estar erecte) i la penetració (vaginal i anal) és la pràctica estrella que ha d’aparèixer sempre en qualsevol trobada eròtica. És clar, no negarem que els genitals proporcionen molt plaer i que la penetració és una pràctica molt estimulant, però, si només ens centrem en això, estem passant per alt moltes altres possibilitats que ens ofereix el nostre cos. De fet, la nostra pell, que moltes vegades ni ens parem a explorar, està plena de punts que ens poden proporcionar tant o més plaer que els genitals. T’atreveixes a explorar-la? Per a això et proposem que et permetis inspeccionar-la amb un bon massatge, passant per tots els seus racons, donant-li a tots la mateixa importància, sense centrar-te més temps en unes parts que en unes altres. Gaudir durant el massatge de les sensacions que t’ofereix la teva pell i gaudir també de tocar i proporcionar-li plaer a l’altra persona a través del teu tacte. No hi ha una sola forma vàlida de fer-ho, així que deixa’t emportar, utilitza la imaginació i regala’t a tu i a les persones que ho comparteixin amb tu una grata experiència. Pots emprar també plomes, mocadors, lubrificants, olis de massatges, encens, veles… Per a fer encara més sensorial l’experiència.

En definitiva, cada persona expressa els seus sentiments d’una manera diferent però cadascun dels llenguatges ofereix aquestes i moltes altres oportunitats. Segur que llegint t’has sentit identificat/ada amb els teus llenguatges predominants i pot ser que se t’hagin ocorregut altres idees per a regalar-te a tu o a els/les altres. Si és així, ens encantaria llegir-te a les xarxes socials!

Segur que entre tots i totes fem que aquest diumenge s’encengui la passió!

Isabel Capo
Psicòloga i sexòloga d’ALAS