En alguna ocasió t’has fet una foto sexy i l’has compartit amb algú a través del mòbil? T’ha passat estar tranquil·lament mirant el teu telèfon i rebre un vídeo de la teva parella, amic/a, rollete… pujat de to? Aquesta pràctica tan estimulant i eròtica té un nom: sexting. Atenent a la seva definició, el sexting consisteix en l’enviament a altres persones, mitjançant dispositius mòbils, d’imatges i/o vídeos (normalment, produïts per un/a mateix/a) amb contingut eròtic.
D’una banda, el sexting pot suposar un impuls per a l’autoestima, augmentar la gratificació sexual i millorar la intimitat i la confiança amb les persones receptores del contingut. D’altra banda, pot comportar també una sèrie de riscos que és important conèixer, per a poder prevenir. Recorda que tot el que es comparteix a través de les xarxes escapa al nostre control i no sabem a qui o a quantes persones pot arribar. A més, el que està a internet es queda a internet, perdura en el temps. És per això que avui volem compartir-te 4 tips per a practicar sexting d’una forma segura i així poder gaudir-ho al màxim.
- Procura que no se t’identifiqui: no mostris la teva cara, tatuatges, marques de naixement, cicatrius… en definitiva, res que permeti que se’t reconegui. Això inclou també estar pendents del fons que es retrata a la foto. Procura que sigui neutre i que no es vegi clarament que ets a la teva habitació, bany o que la teva mascota surti darrere, ja que això podria denotar que ets tu qui surt a la imatge.
- Guardar aquests continguts en un lloc segur: una carpeta oculta a l’ordinador, un USB ben amagat per casa, baix contrasenya en el mòbil… Ja que la majoria d’aquests continguts es creen, envien i reben a través del mòbil, és important que, si es practica sexting, el mòbil compti amb una contrasenya o patró de desbloqueig que previngui que qualsevol pugui accedir de manera ràpida i senzilla al contingut que guardem dins.
- Utilitza aplicacions o funcionalitats que permetin visualitzar el contingut una única vegada. Encara que no existeixen garanties que les imatges compartides així no puguin tornar-se permanents, si es prevé pel poc temps amb el qual compta la persona receptora per a la seva visualització. Snapchat va ser una de les primeres aplicacions a permetre aquesta funcionalitat i, avui dia, aquest tipus d’imatges efímeres es poden compartir per WhatsApp o Instagram.
- Tant si t’arriba contingut eròtic que anava dirigit a tu com si no, no ho transmetis. Si reps una imatge i/o vídeo de la teva parella, amic/a o d’una tercera persona (i, sobretot, si tu no ets la persona destinatària d’aquest contingut), tens a les teves mans el poder de continuar escampant-ho o de frenar la cadena de transmissió. Pensa en com pot afectar això a la vida d’aquesta persona o en com et sentiries tu si et succeís. A més, recorda que compartir contingut de terceres persones és un delicte.
Esperem que aquests tips us ajudin a poder introduir aquesta morbosa pràctica en el vostre repertori eròtic i gaudir així d’un sexualitat variada, informada i segura!
Isabel Capo
Psicòloga i sexòloga d’ALAS