red alphabet decors

4 COSES SOBRE EL VIH QUE SEGUR NO SABIES

1. El VIH no es contagia, es transmet.

El llenguatge és el reflex del nostre pensament com a societat, per això, com diem les coses importa molt. Contagiós es refereix a una infecció que pot sobreviure fora del cos humà, és a dir, al medi ambient (aigua, aire, aliments, etc.), i aquest no és el cas del VIH. Recordeu, el VIH només es pot transmetre per contacte directe entre el cos d’una persona i d’una altra mitjançant un intercanvi de fluids (sang, semen, secrecions vaginals i llet materna).

2. Pots tenir el VIH i no saber-ho.

Al principi de la infecció, algunes persones poden experimentar símptomes similars als de la grip com cansament, febre, mal de cap, mal de coll, dolor muscular i articular. Però moltes altres persones no experimentaran cap símptoma durant aquesta etapa primerenca (aguda) de la infecció. Així que no esperis a trobar-te malament per fer-te la prova. Recorda que la salut sexual també és salut i fer-se la prova de forma rutinària, si ets una persona sexualment activa, és part de l’autocura.

3. El VIH té un poderós oponent: el tractament antiretroviral (TAR)

Avui dia, un diagnòstic de VIH ja no és sinònim d’una vida curta i malalta. Gràcies als tractaments antiretrovirals que funcionen mantenint la càrrega viral indetectable, ajudant a reforçar el sistema immunitari, les persones que viuen amb VIH poden tenir vides llargues, sanes i plenes. La bona adherència al tractament és imprescindible per assegurar-ho. Així que si veus que és una cosa que et costa, a ALAS et podem ajudar amb això!

4. Indetectable és intransmissible

Les persones que viuen amb VIH amb una càrrega viral indetectable no poden transmetre el VIH per via sexual. Entre el 2007 i el 2016 es van dur a terme tres amplis estudis sobre la transmissió sexual del VIH entre milers de parelles en què un dels components vivia amb el VIH i l’altre no. En aquests estudis no es va produir ni un sol cas de transmissió sexual del VIH d’una persona que visqués amb el VIH amb supressió vírica a la parella seronegativa.

Sofi Vergara
Psicòloga d’ALAS